Zwaar aangekoekte oven schoonmaken

Je oven mag dan misschien wel een van de belangrijkste apparaten in je keuken zijn, maar het is ook een van de moeilijkste om schoon te maken. Zwaar aangekoekte ovens maken het nog moeilijker, maar met de juiste schoonmaaktechnieken kun je je oven er makkelijk en effecient weer als nieuw uit laten zien.

Voorbereiding en het klaarmaken van je oven

Het eerste wat je moet doen als je je oven wilt schoonmaken is de oven uitschakelen of afzonderen. Zorg ervoor dat de oven afgekoeld is als je eraan begint; zelfs een flinke afkoeling van 30 minuten mag volstaan. Vervolgens moet je het ovenverlichting uitschakelen of afplakken met afplakband. Als je klaar bent, kun je je schoonmaakmiddel kiezen.

Voorbereiden en het schoonmaken van de oven

Er zijn verschillende schoonmaakmiddelen die je kunt gebruiken om je oven schoon te maken, maar het beste om te doen is om een milieuvriendelijk middel te gebruiken. Als je geen milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen hebt, kun je de oven schoonmaken met een mengsel van half water en half azijn. Uw oven schoonmaken met commerciële ovenreinigers kan ook, maar soms kan dit middelen ook schadelijk zijn voor je oven.

Je moet je oven zorgvuldig schoonmaken toen je het mengsel op de oven aanbrengt. Gebruik een oude tandenborstel om het schoonmaakmiddel over het oppervlak te verspreiden en het te schrobben. Dit is vooral belangrijk bij het schoonmaken van aangekoekte vetten en etensresten. Gebruik je tandenborstel ruw om deze delen te verwijderen en de oven er weer als nieuw uit te laten zien.

Afspoelen en het drogen van je oven

Zodra je klaar bent met het schoonmaken van je oven, is het tijd om het af te spoelen. Gebruik een doek of een spons en een zachte reiniger om de oven af te spoelen. Zorg ervoor dat je het afspoelwater goed afspoelt. Sproei het water over het hele oppervlak, zodat al het schoonmaakmiddel en het vuil wegspoelt.

Ten slotte moet je de oven afdrogen met een schone doek, zodat het hele oppervlak schoon en droog is. Let op dat je niet te veel druk uitoefent, want dit kan krassen of andere beschadigingen veroorzaken. Als alles klaar en droog is, kun je het ovenverlichting weer aanzetten of het afplakband verwijderen.

Hoe de levensduur van je oven te verlengen?

Zodra je oven schoon is, kun je de levensduur ervan verlengen door de oven regelmatig te reinigen. Als je je oven iedere week schoonmaakt, zal dit je helpen bij het voorkomen en bestrijden van roest, aangekoekte vetten en etensresten.

Om de levensduurte verlengen,moet je regelmatig de buitenkant van de oven schoonmaken. Gebruik lauw water en een zacht schoonmaakmiddel. Spoel de buitenkant grondig schoon en droog en plaats de oven terug op zijn oorspronkelijke plaats.

Ook moet je je oven bedekken met een ovenmat, omdat dit ervoor zorgt dat je minder vaak je hele oven hoeft schoon te maken, waardoor de levensduur ervan verlengd wordt.

Je mag niet vergeten de ovenbril schoon te maken. Gebruik een mix van warm water en een glasreinigers om de ovenbril weer schoon te krijgen.

Conclusie

Zwaar aangekoekte ovens schoonmaken kan geen pretje zijn, maar met de juiste schoonmaaktechnieken kun je je oven moeiteloos schoon krijgen. Vergeet niet om regelmatig je oven schoon te maken om de levensduur ervan te verlengen. Probeer ook een ovenmat te gebruiken en de ovenbril regelmatig schoon te maken, zodat het oppervlak in topconditie blijft.

Plaats een reactie