Zonnepanelen Schoonmaken

Het schoonmaken van zonnepanelen is een belangrijk onderdeel van het optimaal benutten van hun energie-efficiëntie en helpt bij het verlengen van hun levensduur. De frequentie waarmee zonnepanelen worden schoongemaakt hangt af van de lokale omstandigheden, waaronder de luchtvervuiling en regenval. Veel zonnepanelen installateurs adviseren om zonnepanelen routineel schoon te maken, bijvoorbeeld twee of drie keer per jaar.

Waarom zonnepanelen schoonmaken?

Zonnepanelen zijn de motor van de hernieuwbare energie en zijn afhankelijk van zonlicht om optimaal rendement te halen. Luchtvervuiling, als gevolg van stof, stuifmeel, smog, regen, roet, sneeuw of dierlijke uitscheidingen, kan een bedekking van een panel vormen die de hoeveelheid licht die het paneel kan absorberen reduceert. Zodra de vervuiling is opgebouwd, is het verstandig om de panelen schoon te maken om ervoor te zorgen dat er voldoende licht kan doordringen.

Hoe kan je zonnepanelen schoonmaken?

Er zijn verschillende manieren om zonnepanelen schoon te maken. Als het gaat om schoonmaken, is het belangrijk om te weten welk type zonnepanelen je hebt. Er zijn twee hoofdtypen: glazen en backcontact. Het type paneel bepaalt welke methode je gebruikt om schoon te maken. Hieronder staan enkele handige schoonmaaktips.

Glazen zonnepanelen

Glazen zonnepanelen worden het meest gebruikt, dus deze methode is handig om te weten voor zowel binnen- als buitenpanelen. Begin met het verwijderen van grotere stukken stof of vuil met een lange stok, als er teveel vuil is om te verwijderen met een doek. Daarna gebruik je een microvezel doek om vuil en stof te verwijderen. Gebruik een neutrale, milde reiniger om hardnekkige vlekken te verwijderen. Droog vervolgens de panelen af met een stofzuiger om eventueel vocht te verwijderen.

Backcontact zonnepanelen

Backcontact zonnepanelen bevatten geen glazen bovenlaag en zijn daarom gevoeliger voor schade dan glazen panelen. Gebruik een zacht borstelt om stof en puin van het oppervlak te verwijderen. Gebruik een microvezel doek en een beetje water om het oppervlak te reinigen. Gebruik geen agressieve of chemische schoonmaakmiddelen die het oppervlak van de panelen kunnen beschadigen. Als u een sterke reiniger nodig heeft, gebruik dan een gemeten hoeveelheid en verwijder het naschoonmaak.

Hoe vaak moeten zonnepanelen worden schoongemaakt?

Hoe vaak je je zonnepanelen schoonmaakt, hangt af van de weersomstandigheden waar je woont. In droog, winderig weer heeft wetervuiling misschien geen aanwezigheid, waardoor het schoonmaken niet zo vaak nodig is als in regenachtig weer. Als de panelen regelmatig worden blootgesteld aan stof, moet je zonnepanelen meer vaak schoonmaken. Wanneer een schoonmaakcyclus vereist is, vormt een jaarlijks schoonmaken een goede standaard.

Beschermende hoezen

Als je je zonnepanelen een extra beschermlaag wil geven, overweeg dan het gebruik van een beschermhoes. Een panelhoes is een soort deksel dat wordt gebruikt om de voorkant van een paneel te bedekken. Deze hoezen voorkomen dat stof en vuil het paneel bloeken en voorkomen dat er regen, sneeuw of vuil op het paneel valt, waardoor het schoonmaken betrekkelijk eenvoudig is.

Samenvatting

Zonnepanelen optimaal benutten en een lange levensduur garanderen vereist dat je het schoonmaakt met de juiste methoden. Glas zonnepanelen kun je schoonmaken met een microvezel doek en oplosbare reiniger als het nodig is. Om backcontact panelen schoon te maken, gebruik je een klein borsteltje en een microvezel doek. Je kunt ook beschermhoesjes overpanelen om te voorkomen dat stof en vuil er op komen. Hoewel het adviesbereik voor het schoonmaken van zonnepanelen verschilt in functie van de lokale omstandigheden, wordt geadviseerd om panelen minstens eenmaal per jaar schoon te maken.

Plaats een reactie