Zonnepanelen schoonmaken met kraanwater

Wanneer je ervoor kiest om zonnepanelen te installeren op je huis, zal je jouw zonnepanelen op de juiste manier moeten schoonmaken om de effectiviteit ervan te behouden. Deze panelen worden door de UV-stralen uit de zon, wind en erosie vervuiling geconfronteerd. Dit kan de werking ervan verminderen als je niet regelmatig schoonmaakt. Maar hoe moet je zonnepanelen schoonmaken met kraanwater? Hieronder geven we je tips.

Het juiste schoonmaakmiddel

Voordat je begint met het schoonmaken van je panelen, is het belangrijk om de juiste schoonmaakmiddelen te gebruiken. Als je met dierlijke schoonmaakmiddelen werkt, kunnen er sterke chemicaliën in staan die je zonnepanelen kunnen beschadigen. En als je met chemicaliën werkt, vergeet dan niet om handschoenen te dragen zodat je je huid niet beschadigd. We raden aan om een milde, biologische schoonmaakoplossing te gebruiken. Test het schoonmaakmiddel eerst op een klein stukje voordat je het op het hele paneel aanbrengt, en let erop dat je het schoonmaakmiddel niet op het paneel laat staan om de kans op schade te verkleinen.

Hoe voer je het schoonmaakproces uit met kraanwater?

Vanuit het perspectief van het milieu is kraanwater het beste om je zonnepanelen mee schoon te maken. Natuurlijk is het ook het goedkoopst. Je hoeft dan alleen maar wat warme water in een emmer te doen. Gebruik voor het beste resultaat een microvezeldoek of een schuimspons, die geen krassen op je zonnepanelen maken. Spoel vooral je panelen grondig met koud water om eventuele stukjes stof en alg te verwijderen. Gebruik geen schuurspons, omdat deze de glassurface van de panelen kunnen beschadigen.

Het droogproces

Vervolgens is het belangrijk om het schoonmaakmiddel grondig af te spoelen. Zorg dat je het paneel niet laat staan in water, anders kan er vocht ingetrokken worden dat later kan rotzooien. Daarna moet je de panelen laten drogen. Dit kan op natuurlijke wijze, maar als je al wat afspoelwater op het paneel hebt achtergelaten is het aan te raden om het af te drogen met een zachte doek. Dit voorkomt dat er waterdruppels op het paneel blijven staan, waardoor er krassen kunnen ontstaan.

Het is tijd voor schoonmaak

Uiteindelijk moet je wel regelmatig schoonmaakmiddelen gebruiken wanneer je zonnepanelen schoonmaakt met kraanwater, omdat je anders geen goed resultaat zult krijgen. Je kunt schoonmaakoplossingen maken die uitsluitend op basis van water bestaan, maar deze hebben vaak minder reinigende eigenschappen dan schoonmaakmiddelen met chemische stoffen. Maak je om je panelen schoon op een dag wanneer er geen direct zonlicht afkomstig is, bijvoorbeeld in de ochtend of ’s avonds; zo ben je ervan verzekerd dat de panelen op de beste manier schoongemaakt worden en de levensduur ervan verlengd wordt.

Plaats een reactie