Zilver sieraden schoonmaken

Als je regelmatig je zilveren sieraden draagt, is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat ze mooi en glanzend blijven. Ook al zijn zilveren sieraden gemaakt om jarenlang mooi te blijven, het is belangrijk dat je de juiste zorg aan je sieraden besteedt. Zilver is namelijk een vrij zacht materiaal en daardoor kwetsbaar. Hieronder staan handige tips om je zilveren sieraden goed schoon te maken en de levensduur ervan te verlengen.

Tip 1: Poets regelmatig je sieraden

Zilver is vatbaar voor oxidatie, waardoor het donker grijs kan worden. Zelfs als je je sieraden niet vaak draagt, is het belangrijk dat je ze regelmatig poetst. Om dit te doen, kan je speciaal zilverpoets of zilverreiniger gebruiken. Je kunt ook schoonmaakmiddelen gebruiken die je al in huis hebt, zoals soda, tandpasta of wijnazijn. Veel schoonmaakmiddelen kunnen je sieraden schoon en glanzend maken maar het is belangrijk om de verpakking goed te lezen en je sieraden te beschermen tegen schadelijke chemicaliën.

Tip 2: Vermijd contact met water

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk water in contact komt met je zilveren sieraden. Als je er toch mee in aanraking komt, veeg de sieraden daarna meteen met een zachte doek of tissue af. Als je zilveren sieraden onder water zet, zorg er dan voor dat het water niet te warm is. Warm water kan de zilverenlaag aantasten en de kleur veranderen. Als je sieraden nat geworden zijn, poets ze dan niet meteen maar laat het oxidatieproces eerst afwarkelen.

Tip 3: Vermijd contact met bepaalde stoffen

Er zijn bepaalde stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de levensduur van je sieraden. Je moet daarom ervoor zorgen dat je je sieraden afdoende beschermd tegen stoffen als zwavel, chloor en zeep. Denk ook aan het vermijden van het dragen van je sieraden wanneer je zwemt, in het zwembad gaat of in de zee zwemt.

Tip 4: Bewaar je sieraden afzonderlijk

Je zou het misschien niet verwachten, maar het is erg belangrijk om je sieraden afzonderlijk te bewaren. Pak je sieraden als je ze niet draagt in aparte zakjes of doosjes. Dit voorkomt dat de stukken tegen elkaar aan schuren en dat er krassen ontstaan.

Tip 5: Vermijd de warmte

Ook al lijkt warmte geen kwaad te kunnen, het is wel belangrijk dat je je zilveren sieraden nooit te heet laat worden. Vaak worden sieraden gepoetst met warm water, waardoor de zilverlaag kan oxideren of verkleuren. Houd daarom je sieraden uit de buurt van warmtebronnen zoals centrale verwarmingen, haardvuur of zonlicht.

Tip 6: Er bestaan speciale vloeistoffen voor het schoonmaken van zilver

Er bestaan speciale vloeistoffen die je kunt gebruiken om je zilveren sieraden schoon te maken. Het beste resultaat behaal je als je deze producten gebruikt in combinatie met een borstel van schoonmaakdoek. Geef je sieraden een goede poetsbeurt en je zal merken dat je sieraden er weer glimmen als nieuw.

Het schoonmaken en onderhouden van je zilveren sieraden is belangrijk om het te blijven glanzen en je ervan te genieten. Volg daarom de bovenstaande tips om er zeker van te zijn dat je zilveren sieraden goed onderhouden blijven.

Plaats een reactie