Zeepbakje wasmachine schoonmaken

Veel mensen hebben tegenwoordig een wasmachine in hun huis en zetten die regelmatig aan om hun kleding schoon te maken. Maar veel mensen weten niet dat een wasmachine goed moet worden schoongehouden. Zonder dat het goed schoon is, functioneert het niet naar behoren. Een belangrijk onderdeel van het schoonmaken van de wasmachine, is het schoonmaken van het zeepbakje. In dit artikel lees je hoe je jouw wasmachine schoonmaakt én hoe je de levensduur ervan verlengt.

Waarom je wasmachine schoonmaken?

Bij het uitvoeren van wasbeurten, blijft er vaak zeepachtig residu achter in de wasmachine. Zo blijven er ook resten van wasmiddelen achter. Hierdoor ontstaan er binnenin de wasmachine plekken waar bacteriën en schimmels zich kunnen vermeerderen. Als gevolg hiervan kunnen er geurtjes ontstaan en ongezonde stoffen weer vrijkomen. Door jouw wasmachine regelmatig schoon te maken, voorkom je dit!

Zo maak je het zeepbakje van je wasmachine schoon

Om het zeepbakje van je wasmachine goed schoon te krijgen, kun je het beste het volgende doen:

 • Haal alle gele resten eruit. Doorgaans vind je deze resten aan de binnenkant van het bakje. Verwijder afval zoals stickers, etiketten en plastic folies. Dit voorkomt schimmel- en bacterievorming in het bakje.
 • Maak je wasmachine schoon met een natte doek en eventueel afwasmiddel. Wrijf het bakje goed in en let vooral op de randen en hoeken.
 • Gebruik een oude, borstel om deze plekken extra goed schoon te krijgen.
 • Als het bakje goed schoon is, laat je het zeepbakje dan goed drogen voordat je het terugplaatst.

Tips om jouw wasmachine langer mee te laten gaan

Om ervoor te zorgen dat jouw wasmachine zo lang mogelijk meegaat, is het verstandig om het volgende in acht te nemen:

 • Zorg ervoor dat je het zeepbakje regelmatig schoonmaakt. Probeer dit minstens een keer per maand te doen.
 • Gebruik het juiste wasmiddel. Koop het wasmiddel dat geschikt is voor je type wasmachine. Bepaalde middelen kunnen namelijk schadelijk zijn voor het rubber en de metalen onderdelen.
 • Verander de boven- en onderkant van het zeepbakje. Door deze onderdelen regelmatig te vervangen, voorkom je schimmel- en bacterievorming.
 • Gebruik vaatwaspoeder in plaats van wasmiddel als je alleen maar katoen wast.
 • Gebruik alleen een kleine hoeveelheid wasmiddel. Eventuele resten zullen in het zeepbakje terechtkomen en dit kost je geld en kan schadelijk zijn voor je wasmachine.

Conclusie

Het schoonmaken van het zeepbakje van de wasmachine is relatief eenvoudig. Echter, de levensduur van de wasmachine kan erdoor sterk toenemen. Door de volgende tips in acht te nemen, kun je ervoor zorgen dat je wasmachine zo lang mogelijk meegaat en jouw kleding perfect schoon wordt:

 • Houd het zeepbakje schoon en vernieuw de boven- en onderkant van het bakje.
 • Gebruik het juiste wasmiddel.
 • Gebruik alleen de benodigde hoeveelheid wasmiddel voor je wasbeurt.

Door het behouden van een schone wasmachine en zeepbakje, kun je ervoor zorgen dat jouw kleding mooi en fris uit de wasmachine komt.

Plaats een reactie