Wonden schoonmaken

Wonden schoonmaken is een belangrijk onderdeel van het proces van snelle genezing. Het schoonmaken van wonden is ook belangrijk om een infectie te voorkomen. Ondanks dat het belangrijk is om wonden schoon te houden is het een complex proces en het vergt een goede kennis van de aanbevolen procedure. Deze procedure is afhankelijk van de omstandigheden en het type wond.

Stappen bij het schoonmaken van wonden

Het schoonmaken van een wond is een zorgvuldig proces. Er zijn enkele algemene stappen die worden gevolgd.

 1. De wond wordt grondig gereinigd met een antisepticum of warm water en zeep.
 2. Vervolgens worden eventuele losse bloedstolsels of vuil zachtjes verwijderd, met behulp van een stukje wegwerp gaas.
 3. De verwijderde stolsels en vuildeeltjes moeten grondig worden verwijderd.
 4. Daarna wordt de wond gedroogd, bij voorkeur met schone, experimentele wegwerpdoekjes.
 5. Vervolgens wordt het genezingsproces gestart door middel van het aanbrengen van een antiseptisch spuitvloeistof.
 6. Ten slotte moet er een goede verbinding en luchtdichte verband gaas worden aangebracht, waardoor de wond herstelt.

De verschillende types wonden

Afhankelijk van de omstandigheden en het type wond, moeten verschillende stappen worden voltooid om ervoor te zorgen dat het schoonmaakproces volledig is. Er zijn verschillende soorten wonden, zoals diep of oppervlakkige kneuzingen, schaafwonden, brandwonden, snijwonden en gebitswonden.

Dreft Platinum Plus All In One - Vaatwastabletten - Anti-Dofheidstechnologie - 72 Capsules
Coolblue.nl
Dreft Platinum Plus All In One Vaatwastabletten zijn de beste tabletten voor het reinigen van moeilijke etenswaren van Dreft. Ze maken je vaat weer als nieuw schoon Verwijdert de dofheid om de oorspronkelijke glans van je vaat te herstellen, dankzij de Anti-dofheidstechnologie Dreft Platinum Plus All In One Vaatwastabletten zijn doeltreffend, zelfs in korte cycli Schakel over op korte cyclus om tijd, energie en water te besparen in vergelijking met normale cycli Het geïntegreerde voorwassysteem doet het voorwasprogramma voor je, zodat je water bespaart Aanbevolen door wereldwijde fabrikanten van vaatwassers Ingebouwde zout- en spoelglansfunctie inclusief glas- en zilverwerkbescherm Onze productie gebeurt met 100% ingekochte hernieuwbare elektriciteit Dreft Platinum Plus All in One Anti-Dofheidstechnologie vaatwastabletten zorgen voor een reiniging als nieuw, het geeft je Dreft's beste collectie voor het reinigen van hardnekkig voedsel en het helpt zelfs de dofheid weg te nemen die in de loop van de tijd is opgebouwd, om de oorspronkelijke glans van je vaatwerk te herstellen. Dreft Platinum Plus geeft je een uitmuntende reiniging en verwijdert hardnekkige voedselvlekken, zelfs in de testconditie van een korte cyclus. Dus, als je weinig tijd hebt, is er niets aan de hand. Schakel over op kort. Dreft combineert vloeistof en poeder in één krachtige capsule. Het ultra-oplosbare zakje lost snel op en werkt goed in korte cycli omdat het snel begint te reinigen om de klus klaar te krijgen. En ze zijn gemakkelijk te gebruiken. Plaats ze gewoon in het doseerbakje van je vaatwasser, met verpakking. Schakel over op de korte cyclus* en bespaar tijd, energie en water in vergelijking met een gewone, standaard cyclus!...
€ 20.00
Dyson V11 Fluffy - Steelstofzuiger
Coolblue.nl
Wil je een krachtige en intelligente steelstofzuiger? Dan is de Dyson V11 Fluffy - Steelstofzuiger zeker iets voor jou. Met deze steelstofzuiger kan je kiezen uit drie verschillende vermogensstanden om zo de juiste balans tussen zuigkracht en gebruiksduur te vinden. Daarnaast kan je via het lcd-scherm de resterende gebruiksduur, prestaties en onderhoudsmeldingen zien om het beste uit jouw schoonmaakbeurt te halen. Ontwikkeld voor woningen met huisdieren. Registreer je product: Krijg direct toegang tot handleidingen, ondersteuning op maat en meer door jouw nieuwe apparaat te registreren en een Mijn Dyson-account aan te maken. Heb je al een account? Log dan in en registreer je aankoop. Hyperdymium motor De Dyson Hyperdymium motor genereert 185 luchtwatt aan krachtige, constante zuigkracht¹ met een gebruiksduur van maximaal 60 minuten om overal in huis grondig schoon te maken.² Accessoires voor elk oppervlak Vloerzuigmond met zachte roller. Zachte borstel voor harde vloeren zoals parket en gewaxt beton. Combinatie-accessoire om eenvoudig van taak te wisselen. Kierenzuiger voor het schoonmaken van smalle, moeilijk te bereiken plekken. Schroefvormige klitvrije borstel {t1}verwijdert lange haren en huisdierenhaar automatisch van de borstel. Overige specificaties: Geschikt voor alle vloertypen Tot 60 minuten aan constante zuigkracht Kan worden veranderd in een kruimeldief ¹Getest volgens EN 60312-1 5.11.Getest in de MAX-stand¹Filtratie getest volgens ASTM F1977-04, getest in de MAX-stand.{t1}2{/t1}In de krachtigste reinigingsstand{t1}3{/t1}Werkelijke gebruiksduur kan variëren, afhankelijk van de gebruikte zuigkrachtstand, het vloertype en/of opzetstukken....
€ 599.00
 • Diepe kneuzingen: bij diepe kneuzingen is het belangrijk om de wond schoon te maken door een antisepticum of warm water en milde zeep te gebruiken. Vervolgens moeten de bloedstolsels en vuildeeltjes worden verwijderd met behulp van een stukje wegwerp gaas. De wond moet vervolgens grondig worden gedroogd met schone, experimentele wegwerpdoekjes. Als laatste moet er een goede verbinding en luchtdichte verbandgaas worden aangebracht om de wond te herstellen.
 • Schaafwonden: bij schaafwonden moeten eerst eventuele scherpe delen onmiddellijk worden verwijderd. De wond moet dan worden gereinigd met een antisepticum of warm water en milde zeep. Verder moeten eventuele bloedstolsels en vuil zachtjes worden verwijderd met behulp van schoon gaas. Daarna wordt de wond gedroogd met schone wegwerpdoekjes. Tot slot moet er een goede verbinding en luchtdicht verbandgaas worden aangebracht.
 • Brandwonden: bij brandwonden is het belangrijk dat de wond grondig wordt gereinigd met een antisepticum en lauwwarme water. Vervolgens moeten de losse bloedstolsels en vuil worden verwijderd met schoon gaas. Als de wond is gereinigd, moet deze worden gedroogd met schone, experimentele wegwerpdoekjes. Daarna moet er een luchtdichte verbandgaas tab worden aangebracht voor een juiste behandeling.
 • Snijwonden: bij snijwonden is het belangrijk dat de randen grondig worden gereinigd met een antisepticum dat goed tegen bacteriën werkt. Vervolgens moeten eventuele bloedstolsels, ingeklemd vocht en andere vuildeeltjes worden verwijderd met schoon gaas. Daarna moet de wond worden gedroogd met schone, experimentele wegwerpdoekjes. Als laatste moet er een luchtdichte verbandgaas tab worden aangebracht om de wond te bedekken en te beschermen.
 • Gebitswonden: bij gebitswonden is het belangrijk dat de wond grondig wordt gereinigd met een antisepticum zoals jodium of een ander antiseptisch middel. Verder moet het bloed dat bij de wond is vrijgekomen, worden verwijderd met een gaasje. Daarna moet het antiseptisch middel en het bloed worden verwijderd met een zachte, schone doek. Als laatste moet er een goede verbinding en luchtdichte verbandgaas worden aangebracht.

Verzorging en preventie

Een wond goed schoonmaken is de basis voor een goede genezing, maar het is ook belangrijk om goed voor de wond te zorgen en herhaling te voorkomen. Een paar tips om wonden gezond te houden:

 • Gebruik altijd een schoon verbandgaas om de wond te bedekken.
 • Verander het verband regelmatig om infectie te voorkomen.
 • Neem altijd contact op met een arts als een infectie optreedt.
 • Gebruik geen stoffen of verbandmateriaal dat een allergische reactie kan veroorzaken bij de persoon.
 • Houd de wond schoon en droog.
 • Houd vochtige verbandgaas en plaksels van het lichaam.
 • Gebruik schone, experimentele wegwerpdoekjes om de wond droog te maken.

Het schoonhouden en behandelen van een wond is een belangrijk onderdeel van het genezingsproces. Met de juiste procedure en de juiste materialen kunt u ervoor zorgen dat wonden goed genezen en zo goed mogelijk gecontroleerd blijven. Zorg altijd dat u professioneel advies inwint als u twijfelt over het schoonmaken of behandelen van een wond.

Plaats een reactie