Witgoud schoonmaken

Tegenwoordig worden steeds meer sieraden gemaakt van witgoud om op te vallen. Helaas kan dit prachtige materiaal na verloop van tijd gaan verkleuren, wat het uiterlijk aantast. Daarom is het belangrijk dat je witgoud goed schoonmaakt. In dit artikel leggen we je uit hoe je witgoud schoonmaakt, zodat je er nog jarenlang plezier van kunt hebben.

Waarom witgoud schoonmaken?

Het regelmatig schoonmaken van je sieraden helpt je om ze er als nieuw uit te laten zien. Witgoud is gemaakt van diverse metalen, waaronder goud, koper en zilver. Bij het dragen van witgoud komen deze metalen in contact met je huid. Vanwege chemische reacties en oliën die aan je huid vastzitten, kan het witgoud vlekken of verkleuren. Het schoonmaken van je witgoud voorkomt dat dit gebeurt, waardoor je sieraden er mooi en glanzend uit blijven zien.

Hoe maak je witgoud schoon?

Er zijn verschillende manieren om witgoud schoon te maken. Voordat je een schoonmaakmethode uitprobeert, moet je eerst controleren of het sieraad klaar is voor schoonmaak. Let hierbij op of er geen gesneden steentjes of groeven zijn. Als je sieraad alle steentjes en groeven heeft, kun je kiezen voor een van de volgende schoonmaakmethoden:

1. Licht schoonmaken

Als je sieraad enkel mild vervuild is, kun je dit het beste schoonmaken met warm water en een mild sopje. De meeste juweliers hebben gespecialiseerde juweliersshampoo of sieradenreiniger te koop. Voeg een theelepel of twee van het schoonmaakmiddel toe aan warm water en meng het goed. Was het sieraad voorzichtig met deze oplossing, waarbij je ervoor zorgt dat er geen shampoo of andere stoffen onderin het water blijven zitten. Spoel het sieraad grondig af met warm water en dep het droog met een doek.

2. Stomerijreiniger

Een andere optie is het gebruik van een stomerijreiniger. Voor deze methode moet je het sieraad in een speciale verpakking bewaren, waarna je de verpakking in de ultrasone stomerij plaatst voor een paar minuten. Je kunt dit afwisselen met zachte afborsteling met een zachte tandenborstel. Dit zorgt ervoor dat je sieraad goed reinigt en verfijnd krast. Als je dit proces hebt voltooid, spoel je je sieraad af met warm water en dep je het droog.

3. Ultrasone reiniging

Een derde manier om je witgoud te reinigen is door middel van een ultrasone reinigingsapparaat. Deze apparaten gebruiken speciale gels en vloeistoffen om vuil en roest te verwijderen. In de meeste gevallen worden deze vloeistoffen in het apparaat gegoten en wordt het sieraad erin geplaatst. Het apparaat maakt kleine trillingen zodat het vuil wordt losgeweekt door de trillingen. Nadat het vuil verwijderd is, spoel je het sieraad af met warm water en droog je het vervolgens met een doek.

Tips voor het verlengen van de levensduur van witgoud

Om ervoor te zorgen dat je sieraden zo lang mogelijk mooi blijven, is het belangrijk dat je de juiste stappen onderneemt om hun levensduur te verlengen. Hier volgen enkele tips voor het verlengen van de levensduur van je sieraden:

1. Vermijd contact met direct zonlicht

Direct zonlicht kan de kleur van het witgoud doen vervagen en verkleuren, waardoor het er minder mooi uitziet. Probeer daarom je sieraden te beschermen tegen direct zonlicht en bewaar ze op een donkere plek als je ze niet draagt.

2. Vermijd contact met chemicaliën

Chemische stoffen kunnen ook witgoud verkleuren of beschadigen. Daarom is het belangrijk dat je je sieraden weg houdt van chemicaliën zoals parfum, haarlak of zonbescherming. Als je bijvoorbeeld wilt zwemmen, moet je ze eerst afdoen.

3. Reinig je sieraden regelmatig

Je moet je witgoud regelmatig reinigen, vooral als je er vaak mee naar buiten gaat. Gebruik voor het schoonmaken van je sieraden een zachte tandenborstel met warm water en sieradenreiniging. Zo voorkom je vlekken en zorg je ervoor dat je sieraden er zo lang mogelijk mooi uit blijven zien.

Conclusie

Het regelmatig schoonmaken van je witgoud helpt ervoor te zorgen dat je sieraden er altijd mooi uitzien en dat ze zo lang mogelijk in goede staat blijven. Daarom is het belangrijk om je sieraden regelmatig te reinigen met een van de bovenstaande schoonmaakmethoden. Door bovenstaande tips in acht te nemen en je sieraden regelmatig schoon te houden, voorkom je dat je sieraden verkleuren en behouden
ze hun mooie glans.

Plaats een reactie