Wijnglazen schoonmaken

Als je regelmatig wijn drinkt, dan weet je dat schone wijnglazen nodig zijn om de volledige smaak en aroma’s van uw wijn te ervaren. Bevuilde glazen kunnen leiden tot lagere smaakwaarderingen en kunnen bovendien de levensduur van uw glazen verminderen. Door regelmatig uw glazen te wassen en te reinigen, kunt u dit voorkomen. Hieronder leest u hoe u op de beste manier uw wijnglazen schoonmaakt.

Stap 1: wast Wijnglazen met warm water

De beste manier om uw glazen te wassen, is met warm (maar geen heet) water. Gebruik geen water uit een kraan omdat dat teveel chloor bevat. Chloor kan de smaak van uw wijn beïnvloeden, wat uw hele drankervaring teniet kan doen. Gebruik daarom gefilterd of flessenwater of voeg wat bronwater toe aan uw glazen. U kunt ook wat afwasmiddel toevoegen voordat u de glazen begint te wassen; zo voorkomt u het rondzweven van voedselresten en vet.

Stap 2: droog Wijnglazen goed af

Na het wassen met warm water kunt u de glazen met een zachte doek afdrogen. U kunt ook een schone theedoek of keukenrol gebruiken. Veeg de binnenkant van de glazen eerst af. Maak de bovenkant van de glazen ook af, maar veeg deze af in plaats van over de rand. Door de fogging-techniek kunt u overtollig water verwijderen uit uw glazen. Zet het glas ondersteboven op een droog taakvel en draai het een aantal keer op en neer terwijl u het licht opschudt, om de resterende druppelen water te verwijderen. Droog vervolgens de buitenkant van de glazen.

Stap 3: voorkom krassen op Wijnglazen

Hoewel u uw glazen met zachte doeken moet afdrogen, moet u ook voorzichtig zijn om krassen op de glazen te voorkomen. Probeer de randen nooit af te drogen met een stuk stof dat vezelachtig is, zoals een stukje calciumkarbonaat. Dit kan microscopische krassen veroorzaken op de glazen die het uiterlijk ervan verminderen. Als je niet zeker weet of je doek zacht genoeg is, kun je het beste katoenen of microvezeldoeken gebruiken.

Stap 4: voorkom vaatwasserafzettingen op Wijnglazen

Veel mensen stellen de vaatwasser in om hun wijnglazen te wassen, maar dit is niet altijd de beste oplossing. Afzettingen kunnen in het glas achterblijven wanneer u het in de vaatwasser stopt. Probeer de glazen daarom handmatig te wassen, zoals hierboven vermeld. Als u toch van plan bent om uw glazen in de vaatwasser te wassen, zet het dan op de hoogste temperatuurinstelling met een prewash-/voorspoelprogramma, zodat u zeker weet dat u alle afzettingen kunt verwijderen. Als dit niet mogelijk is, probeer de glazen dan zo hoog te stapelen dat ze niet in contact komen met andere serviesgoed.

Stap 5: bewaar Wijnglazen goed

Voor een lange levensduur van uw wijnglazen is het essentieel dat u ze goed opbergt. Zorg ervoor dat de glazen loodrecht opstaan, aangezien door een schuine stand mogelijk resten achterblijven in het glas. U kunt de glazen ook in doosjes of diepe kasten opbergen, zodat ze niet kunnen omvallen. Als u de temperatuur van de plaats waar u uw glazen bewaart wilt reguleren, zorg er dan voor dat u zo ver mogelijk weg koopt van warmtebronnen zoals kachels of ovens. Vocht kan ook schade aan de glazen toebrengen; bewaar ze daarom op droge plaatsen.

Samenvatting

Het schoonmaken van wijnglazen is een cruciaal onderdeel als u wijn wilt genieten. U moet er rekening mee houden dat u alleen warm water en mild afwasmiddel gebruikt om de glazen te wassen, waarna u deze afdroogt met een zachte doek. Voorkom krassen door geen stoffige doeken te gebruiken en vermijd ook vaatwasserafzettingen door de glazen handmatig te wassen. Als laatste, bewaar de glazen in loodrechte stand op droge plaatsen. door deze stappen te volgen, kunt u de levensduur van uw wijnglazen verlengen.

Plaats een reactie