Wasmachine schoonmaken schoonmaakazijn

Het schoonmaken van je wasmachine met schoonmaakazijn is een sterk aangeraden manier om je wasmachine weer als nieuw te laten glimmen én te verlengen. Schoonmaakazijn is een krachtig reinigingsmiddel en kan moeilijk verwijderde vlekken en bacteriën uitwasemingen neutraliseren. Het behoort tot de meest efficiënte manieren om je wasmachine schoon te maken en de levensduur ervan te verlengen. Hieronder staan de stappen om je wasmachine optimaal te reinigen met schoonmaakazijn.

Stap 1: Maak het filter schoon

Het schoonmaken van je wasmachine begint bij het verwijderen van het filter. Dit filter bevindt zich meestal rond de achterkant van je wasmachine. Trek de deksel open en verwijder het filter en plaats het op een stevige, schone ondergrond. Veeg het filter af met een droge doek en verwijder het vuil. Als het filter klaar is, plaats het dan terug in de wasmachine, sluit de deksel en ga verder met de volgende stap.

Stap 2: Voeg schoonmaakazijn toe aan het wasmiddelvak

Voeg voor gebruik met schoonmaakazijn altijd eerst een lading wasgoed van kleurloze of lichtgekleurde kleding in de wasmachine. Voeg vervolgens een portie schoonmaakazijn toe aan het wasmiddelvak. Zorg ervoor dat de schoonmaakazijn direct in het wasmiddelvak komt en niet in een apart compartiment dat achter het wasmiddelvakzit.

Stap 3: Voer een wasprogramma uit

Vervolgens gebruik je het wasprogramma dat je normaal ook gebruikt voor het wassen van je kleding of beddengoed. Kies een standaardwasprogramma met 60 graden, gebruik geen vlekkenverwijderingsprogramma of lage-temperatuurprogramma’s. Om te voorkomen dat er ongewenste geuren of resten van schoonmaakazijn achterblijven, vul je de wasmachine met de grootste lading water die de machine toelaat.

Stap 4: Laat de wasmachine een half uur onderstaan.

Na het stappenplan kun je de wasmachine laten staan voor ongeveer een half uur. Deze tijd geeft de schoonmaakazijn de kans om de wasmachine van binnen en van buiten schoon te maken. Na de staat van een halve uur voer je het volgende programma uit: Vul de wasmachine met het laagste waterniveau dat nodig is om het wasprogramma te voltooien, voer het wasprogramma opnieuw uit maar zonder schoonmaakazijn en laat de wasmachine nog een keer staan.

Stap 5: Laat de wasmachine afkoelen

Laat de wasmachine afkoelen voordat je hem opent, in dit geval ongeveer 20 minuten. Verwijder het wasgoed en zet de wasmachine aan een verkeerde plaats. Nu je wasmachine proper en schoon aanvoelt, laat je de deur een paar uur open staan voordat je de wasmachine opnieuw gebruikt. Laat de deur ook open staan als je de wasmachine niet gebruikt voor langere tijd, zodat je wasmachine kan afkoelen en luchten.

Stap 6: Plaats een stofvrij stopcontact

Plaats een stofvrij stopcontact achter je wasmachine om er zeker van te zijn dat er geen vuil en stof in je wasmachine komt. Ook als je de deur laat open staan, blijft er stof en vuil naar binnen komen. Een stofvrij stopcontact kan je hiertegen beschermen, en is daarbij ook nog eens een must als je het over veiligheid hebt.

Conclusie

Het schoonmaken van je wasmachine met schoonmaakazijn is een effectieve en goedkope manier om je wasmachine op te frissen en de levensduur ervan te verlengen. Door onderstaande stappen op te volgen zorg je ervoor dat je wasmachine grondig gereinigd wordt en er geen geurresten of restanten van vuil achterblijven. Dankzij de combinatie van goede hygiëne en schoonmaakroutine kun je de staat van je wasmachine tijdens het gebruik behouden.

Plaats een reactie