Vongole schoonmaken

Vongole behoort tot de meest tevreden gasten in de familie van de schaaldiertjes. Ze staan bekend om hun zachte smaak, veelzijdige gebruikseigenschappen en voordelen op het gebied van voedingsgehalte. Hoewel ze eenvoudig en veelzijdig zijn, vragen de schoonmaken van Vongole aandacht. Een juiste en regelmatige schoonmaken zorgt voor kwaliteit, voedingswaarde en een goede levensduur.

Stap 1: Vongole verzamelen

Als je Vongole gaat schoonmaken, dan moet je ze eerst verzamelen. Gebruik om dat te doen enkel zoet water en stofzuig, om de dieren te verzamelen. Vangen met een net werk ook, maar wees voorzichtig dat je geen zand bij je vangst meeneemt.

Stap 2: Voorbereiding voor het schoonmaken

Zet de Vongole in een schone bak met maagdelijk§ water. Breng de bak naar een geïsoleerd oppervlak, zoals een grote tafel of een aanrecht. Vul het met lauwwarm, zout (3 percent) water en verwarm het met een plantenverwarmer.

Stap 3: Harde schalen opruimen

De harde schalen van de Vongole maken het schoonmaken gemakkelijker. Vang de hardschalige Vongole met een schep. Spoel ze af met stromend water om losse stukjes zand te verwijderen. Leg ze in een afzonderlijke bak met schoon water en spoel dat af met stromend water. Als je alle hardschalige Vongole hebt gesorteerd, leg ze dan in een andere bak.

Stap 4: Zacht schalen reinigen

De zachte schalen vereisen meer tijd voor het schoonmaken. Vang de zacht schalige Vongole, zoals mosselen, met een borstelepin of dopje. Borstel de Vongole, vanuit het midden naar buiten. Spoel ze af met stromend water om zand en sediment te verwijderen. Leg ze in een bak met schoon water en spoel dat af met stromend water.

Stap 5: Organische stof reinigen

Naast het verwijderen van zand en sediment uit de zachte schalen, is het ook belangrijk om organische stof te verwijderen. Organische stof achtergebleven binnen een schaal kan leiden tot schade en verkort de houdbaarheidsdatum van de Vongole. Gebruik een fijne borstel om organische stof los te maken. Spoel vervolgens af met stromend water.

Stap 6: Opslaan en conserveren

Je kunt de gereinigde Vongole direct eten of invriezen. Je kunt het ook conserveren. Gebruik een lage concentratie zout (1-2 procent) en plaats de Vongole in de koelkast bij een lage temperatuur (4 graden Celsius). De bewaartechniek werkt alleen als je de Vongole al binnen 8 uur na het schoonmaken consumpt.

Conclusie

Vergeet nooit dat je bij het schoonmaken van Vongole interactief met ze moet omgaan. Vongole leven in het milieu en meegenomen zand en sediment kunnen hen vergiftigen. Beperk de duur van het schoonmaken. Gebruik koud water en voorzichtigheid eveneens bij het schoonmaken, om de levensduur van Vongole te verlengen.

Plaats een reactie