Vloerkleed Schoonmaken

Een vloerkleed is een onmisbaar element binnen ieder interieur. Het is warm, decoratief en het is een plek waar mensen heerlijk op kunnen relaxen. Maar als je je vloerkleed wilt bewaren, dan is het belangrijk dat je het kleed regelmatig schoonmaakt. Niet alleen om het schoon te houden, maar ook om de levensduur te verlengen. In dit artikel wordt er beschreven hoe je jouw vloerkleed het beste schoon kunt maken en de levensduur ervan kunt verlengen.

Hoe schoonmaken?

Het schoonmaken van je vloerkleed kun je op verschillende manieren doen. Wanneer je een kleed schoonmaakt, is het belangrijk dat je het materiaal kent waarvan het kleed gemaakt is. Want als je het verkeerde materiaal gebruikt, kan het de stof beschadigen. Het hangt van het materiaal af hoe het kleed het beste schoongemaakt kan worden.

Stofsoorten

Er zijn verschillende stoffen waarmee je kleed gemaakt kan zijn. De meest voorkomende stoffen zijn wol, katoen, zeep, acryl en polyester. Elke stofsoort vereist een andere manier van schoonmaken.

Wol

Als je vloerkleed van wol is, is het belangrijk om het kleed regelmatig schoon te maken, aangezien het materiaal snel de kleur verliest wanneer het vuil wordt. Wanneer je je wollen vloerkleed wilt schoonmaken, dien je dit te doen met een licht schoonmaakmiddel. Gebruik geen agressieve huishoudmiddelen, want hiermee kan het kleed beschadigd worden. Voor het schoonmaken van de dekken van een kleed is het beste om het kleed handmatig schoon te maken met een vochtige doek. Daarnaast adviseren we je om het kleed om de zes maanden te reinigen bij een stomerij.

Katoen

Een katoenen vloerkleed is een van de meest populaire stoffen voor kleden. Het is sterk, gemakkelijk schoon te maken en heeft een lange levensduur. Voor het schoonmaken van een katoenen vloerkleed is het het beste om het kleed te wassen bij maximaal 60 graden Celsius. Gebruik hiervoor lauw water en een klein beetje wasmiddel en wrijf het kleed in met je handen zodat het vuil wordt losgewerkt. Om het kleed te drogen, drap het over een lijn of leggen het op een andere plek, bijvoorbeeld een kast of plank.

Zeep

Een zeepvloerkleed is een van de meest duurzame stoffen, waardoor het bij uitstek geschikt is voor het schoonmaken van kleden. Zeep is ook een goede optie voor mensen met een gevoelige huid omdat het een mild schoonmaakmiddel is. Om je zeepvloerkleed schoon te maken, is het beste om de dekken schoon te maken met een vochtige doek. Gebruik hierbij lauw water en een klein beetje mild schoonmaakmiddel en wrijf het kleed lichtjes schoon.

Acryl

Acrylvezel is een stof die gemakkelijk te onderhouden en schoon te maken is. Het is sterk, goed bestand tegen kleurvervaging en makkelijk schoon te maken. Voor het schoonmaken van een acrylkleed, is het beste om het kleed met lauw water en een beetje mild schoonmaakmiddel te reinigen. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, want dit kan de stof beschadigen. Voor het drogen van het kleed, leggen het op een andere plek, bijvoorbeeld een kast of plank.

Polyester

Polyester is een van de meest populaire stoffen voor vloerkleden. Het is een sterk materiaal dat is bestand tegen kleurvervaging en makkelijk schoon te maken. Voor het schoonmaken van een polyesterkleed, is het beste om de dekken schoon te maken met een vochtige doek. Gebruik hierbij lauw water en een klein beetje mild schoonmaakmiddel en wrijf het kleed lichtjes schoon. Voor het drogen van het kleed, drap het over een lijn of leggen het op een andere plek, bijvoorbeeld een kast of plank.

Hoe de levensduur verlengen?

Naast het regelmatig schoonmaken van je vloerkleed, zijn er nog enkele manieren om de levensduur te verlengen. Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen is om je kleed te beschermen tegen vuil, stof en vocht. Het is erg belangrijk om je vloerkleed op een plaats te leggen waar weinig vuil en stof is. Daarnaast is het ook aan te raden om je vloerkleed regelmatig te stofzuigen, zodat al het vuil en stof wordt verwijderd.

Het is ook aan te raden om je vloerkleed regelmatig te schuren. Dit is een goede manier om het vuil en het stof te verwijderen en het kleed te beschermen tegen schade. Daarnaast kun je je kleed behandelen met vlekkenborstel. Dit is een soort spons dat je gebruikt om vlekken te verwijderen en je kleed te beschermen tegen vuil.

Tot slot is het ook belangrijk om je vloerkleed op de juiste manier op te bergen. Het is aan te raden om je kleed opgerold te bewaren, omdat rolopslag het kleed beschermt tegen vervorming en slijtage. Als je je kleed wilt opbergen, let er dan op dat er geen vocht bij kan komen, omdat vocht schimmel kan veroorzaken. Door je kleed op de juiste manier te verzorgen en te bewaren, zorg je ervoor dat de levensduur ervan wordt verlengd.

Conclusie

Het is belangrijk om je vloerkleed regelmatig schoon te maken en te verzorgen om de levensduur ervan te verlengen. Het hangt van het materiaal af hoe je het beste jouw vloerkleed schoon kunt maken. Voor de meeste stoffen, is het aan te raden om een vochtige doek met een beetje schoonmaakmiddel te gebruiken. Daarnaast is het ook belangrijk om je vloerkleed te beschermen tegen vuil, stof en vocht, en het kleed op de juiste manier op te bergen. Als je deze eenvoudige tips volgt, kun je je vloerkleed vele jaren schoon en in goede staat houden.

Plaats een reactie