Vijverbodems hebben een belangrijke functie in tuinvijvers. Ze filteren, zuiveren en reinigen het water in de tuinvijvers, waardoor het water helder, schoon en gezond blijft. Helaas worden acuutbodems vaak verwaarloosd en schoon gemaakt, waardoor het water subtiel vervuild kan worden en het uiterlijk van de tuinvijver er onaantrekkelijk door kan lijken. Als een vijverbodem niet regelmatig schoongemaakt wordt, zal het vervuilingen en algen accumuleren, wat leidt tot een versnelde schade aan de aquatische ecosystemen en een afname van de levensduur van de vijverbodem. Gelukkig is het schoonmaken van een vijverbodem niet zo moeilijk als het lijkt en daardoor kunt u de levensduur ervan verlengen.
Stap 1: Verwijder alle rommel uit het water
De eerste stap bij het schoonmaken van een vijverbodem is het verwijderen van alle takken, bladeren, stof, modder en afval dat zich in het oppervlakte water bevindt. Het is het beste om dit met de hand te doen, omdat dit het minste schadelijk is voor de aquatische ecosystemen die zich in de tuinvijver bevinden. Verwijder eerst al het blad dat erin is gevallen, als dit niet gebeurt, kunnen micro-organismen worden geïnfecteerd, die de vijverschaal vervuilen en de waterbalans verstoren. Nadat je alle bladeren hebt verwijderd, neem je al het afval wat zich in het water bevind, zoals stukken plastic, stukken glas of ander afval. Zorg ervoor dat je je middelen gebruikt om het afval te verwijderen zonder het oppervlakte water te verontreinigen.
Stap 2: Verwijder de algengroei van de vijverbodem.
Algen kunnen veel schade toebrengen aan de aquatische ecosystemen in een tuinvijver, dus het is belangrijk om de algengroei op de vijverbodem te verwijderen voordat je andere schoonmaakstappen uitvoert. Om de algengroei te verwijderen, kun je een algenverwijderaar gebruiken, of je kunt bleekmiddel of zuren gebruiken om de algen zachtjes te verwijderen. Zorg ervoor dat je deze middelen met zorg gebruikt, omdat ze schadelijk kunnen zijn voor de aquatische dieren en planten. Zodra je alle algen hebt verwijderd, spoel je de vijverbodem af met schoon water waarin je een beetje schoonmaakmiddel hebt verdund. Laat de vijverbodem een paar minuten weken in het schoonmaakmiddel voordat je het afspoelt met schoon water.
Stap 3: verwijder al het slib dat zich op de grond van de tuinvijver bevindt.
Slib kan veel schade aanrichten aan de aquatische ecosystemen in een tuinvijver. Het vormt een dichte laag slib en verstikt alle aquatische dieren en planten, wat de waterbalans verstoort. Gelukkig is het verwijderen van slib erg eenvoudig. Je vijverspons kan handig zijn om het slib uit de tuinvijver te verwijderen en je kunt ook een kunststof net gebruiken om het slib uit de vijver te boenen. Als het slib meer dan 5 cm diep in de bodem van de tuinvijver zit, kun je een submersible pomp gebruiken die de bodem van de tuinvijver pompt, waardoor het slib naar de oppervlakte wordt gezogen. Zodra het slib is verwijderd, kun je het water uit de tuinvijver verversen.
Stap 4: Herstel de waterbalans.
Als je de vijverbodem schoonmaakt, is het belangrijk om de waterbalans weer in evenwicht te brengen, omdat de schoonmaakmiddelen en zuren die je hebt gebruikt de natuurlijke samenstelling van het water kunnen verstoren. Je kunt de waterbalans herstellen met het toevoegen van natuurlijke mineralen en stoffen zoals krijt, koolstof, calciumsulfaat en magniumsulfaat. Als je hier geen kennis van hebt, kun je het beste een expert in de tuin consulteren om te helpen bij het herstellen van de waterbalans. Nadat je de waterbalans hebt hersteld, kun je wat bacteriën toevoegen aan het water om het te helpen biologisch in evenwicht te komen.
Conclusie
Vijverbodems hebben een belangrijke functie in tuinvijvers, waardoor het water helder, schoon en gezond blijft. Het regelmatig schoonmaken van de vijverbodem is het beste om deze in goede staat te houden. Je kunt de levensduur van de vijverbodem verlengen door vervuiling, afval en algengroei te verwijderen, slib te verwijderen en de waterbalans te herstellen. Als je twijfelt of je de juiste stappen neemt, kun je het beste een vijver-expert raadplegen voor advies en hulp.