Vieze tong schoonmaken

Het hebben van een vieze tong kan een vervelende situatie zijn. Je tong raakt vuil door bacteriën die worden veroorzaakt door het drinken van koffie, het eten van suikerrijke snacks of door roken. Het is belangrijk om de stof op je tong zo snel mogelijk te verwijderen, aangezien het niet alleen onaantrekkelijk is, maar ook de oorzaak kan zijn van vervelende geuren.

Om ervoor te zorgen dat je tong zo schoon mogelijk blijft, is het van cruciaal belang om je tong regelmatig te poetsen en schoon te maken. Hoe precies? Hieronder vind je een stap-voor-stap-gids voor het schoonmaken van je vieze tong.

Stap 1: Gebruik je tongschraper of een ander schrobben instrument

Om je vieze tong te reinigen, is het belangrijkste dat je een speciaal instrument gebruikt. Je kunt je tong schrapen met een speciale tongschraper of met een ander geschikt schrobben instrument wat niet te ruw is. Zorg ervoor dat het instrument dat je gebruikt hygiënisch is.

Houd het instrument omhoog tegen je tong en schraap ermee over de gehele tongoppervlak. Als je een tongschraper gebruikt, moet je ervoor zorgen dat je van voor naar achteren beweegt, vanaf de punt van je tong. Doe dit voorzichtig en ga niet te hard schrapen, want dan kunnen er kleine wondjes en scheuren ontstaan.

Stap 2: Gebruik de juiste tandpasta voor je tong

Tandpasta is een belangrijk onderdeel van het reinigen van je tong. Gebruik nooit tandpasta die fluoride bevat, omdat het daarmee te veel schade kan aanbrengen aan je tong. Zorg ervoor dat je gebruik maakt van een natuurlijke tandpasta zonder fluoride. Zoek ook naar tandpasta met ingrediënten die helpen bij het verminderen van de stank uit je mond.

Om je toe te rusten met de juiste tandpasta, kun je samen met je tandarts of andere mondhygiënist overleggen wat het beste is voor jouw mond en je tong. Plaats een kleine hoeveelheid tandpasta op je tandenborstel en poets je tong voorzichtig, net als je je tanden poetst.

Stap 3: Gebruik een mondspoeling

Na het schrapen van je tong en het poetsen met tandpasta, is het belangrijk om je mond te spoelen met een speciale mondspoeling die zink bevat. Zink helpt bij het verminderen van de geur in je mond en het elimineren van bacteriën. Zorg er ook voor dat je een mondspoeling gebruikt met alcohol, om ervoor te zorgen dat je tong niet alleen schoon is, maar ook gezond.

Stap 4: Gebruik mondwater

Mondwater helpt bij het vermijden van tandbederf, het verminderen van bacteriën die slechte geuren uit je mond veroorzaken en het behouden van een gezonde gebitsverzorging. Het is daarom belangrijk om na elke maaltijd (of na elke twee uur eten) wat mondwater te gebruiken. Spoel je mond gedurende minimaal één minuut met mondwater, om er zeker van te zijn dat je vieze tong goed wordt schoongemaakt.

Stap 5: Vermijd stoffen die je tong vuil maken

Om voor een langere periode een schone tong te behouden, is het belangrijk om bepaalde stoffen te vermijden. Probeer bijvoorbeeld dagelijkse koffie te vermijden of eet geen suikerrijke snacks, omdat je hiermee de oorzaak bent van een vieze tong. Ook is het belangrijk om tabak en andere stoffen te vermijden, omdat deze een slechte geur achterlaten.

Stap 6: Gebruik een mondwater met alcohol

Het gebruiken van een mondwater met alcohol helpt bij het verminderen van bacteriën die ervoor kunnen zorgen dat je tong vuil wordt. Alcohol heeft een antibacteriële werking, waardoor het bacteriën kan doden die je tong vuil maken. Kies een mondwater met een lage alcoholgehalte en gebruik het twee keer per dag, na het eten van maaltijden en bij het schoonmaken van je tong.

Conclusie

Als je je tong regelmatig schoonmaakt zoals in de bovenstaande stappen, zorg je ervoor dat de levensduur van je tong zal verlengen. Het is belangrijk om je mond dagelijks schoon te maken met tandpasta en mondwater, om ervoor te zorgen dat bacteriën die vieze tongen veroorzaken, niet kunnen vermenigvuldigen. Maar bovenal, gebruik je tongschraper of een ander schrob instrument om je vieze tong te schrapen, om je tong zo schoon mogelijk te houden.

Plaats een reactie