Vaatwasser schoonmaken

Vaatwassers maken ons dagelijks leven een stuk makkelijker. Een vaatwasser biedt een effectieve manier om vuile vaat schoon te krijgen zonder dat je zelf je handen nat hoeft te maken. Maar als je je vaatwasser goed wilt onderhouden en de levensduur ervan wilt verlengen, moet je hem regelmatig schoonmaken. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je je vaatwasser het beste kunt schoonmaken en de levensduur ervan kunt verlengen.

Waarom je vaatwasser schoonmaken?

Behalve het verlengen van de levensduur van je vaatwasser, is het ook van belang dat je je vaatwasser regelmatig schoonmaakt omdat de binnenkant van de vaatwasser vies kan worden van etensresten, vet en andere afvalstoffen. Schimmel en bacteriën die in de vaatwasser zijn achtergebleven kunnen omhoogschieten in het water en je vaat vervuilen als je de vaatwasser vol spaarstanden laat staan. Door je vaatwasser regelmatig schoon te maken voorkom je dat dit gebeurt. Het is een vereiste van de meeste fabrikanten dat je de vaatwasser minstens twee keer per jaar schoonmaakt.

Stappenplan

Stap 1: verwijder losse vaat uit de vaatwasser

Het allereerste dat je moet doen bij het schoonmaken van je vaatwasser is losse vaat uit de onderste planken verwijderen en op een schone plek neerleggen. Neem de tijd om te controleren of er geen eten, zand of andere afvalstoffen achterblijven in de machine die door de afvoerslang zou kunnen worden afgetapt.

Stap 2: ontgeur de binnenkant van de vaatwasser

Je kunt de binnenkant van de vaatwasser ontguren door een citroenhalve of een ander citroenproduct te gebruiken. Plaats het citroenproduct in een bakje of emmer en plaats het vervolgens in de vaatwasser. Als je de machine aanzet, voegt de citroen geur toe aan de vaatwasser terwijl deze schoonmaakt.

Stap 3: verwijder kalkaanslag en vetvlekken van de vaatwasser

De kalkaanslag in de vaatwasser kan worden verwijderd door een gelijke hoeveelheid water en witte azijn te mengen. Dompel vervolgens een spons in de azijnoplossing en maak de binnenkant van de vaatwasser schoon. Om de vetvlekken te verwijderen, gebruik je een sopje dat gemaakt is van water en milde afwasmiddel. Breng het sop aan op de vetvlekken en laat het aanwezig zijn gedurende 10-15 minuten. Veeg vervolgens de vetvlekken weg met een droge, zachte doek.

Stap 4: verwijder geuren

Het verwijderen van geuren van de vaatwasser is een must als je de vaatwasser in topconditie wilt houden en wilt voorkomen dat stank uit de vaatwasser komt. Plaats een kopje normaal zuiveringszout in een bakje op het bovenste rekje van de vaatwasser. Sla vervolgens de deur dicht en start de vaatwasser op de economische warmte instelling. Het zuiveringszout helpt bij het verwijderen van geurtjes uit de vaatwasser.

Stap 5: vul de wasmiddelreservoirs bij

Als laatste stap, vul je de wasmiddelreservoirs van de vaatwasser met wasmiddel. Zorg dat je de juiste hoeveelheid en type wasmiddel voor je apparaat gebruikt. Dit hangt af van je vaatwasser type en huwelijk bedrijf.

Extra Tips

Gebruik een citrus- en zuurreiniger

Citrus- en zuurreinigers kunnen worden gebruikt om de binnenkant van de vaatwasser te reinigen. Breng de citrus- en zuurreiniger aan op de binnenkant van de vaatwasser en laat het daar voor 10-15 minuten staan. Nadat de tijd is verstreken, veeg je de verhoopte aanslag en vuil weg met een schone, vochtige doek. Gebruik geen harde schuursponsjes.

Gebruik baking soda of azijn

Baking soda of azijn kunnen worden gebruikt om de binnenkant van de vaatwasser te reinigen. Meng baking soda met water totdat het een pasta vormt en breng deze pasta aan op de vaatwasser. Laat de pasta zitten gedurende 10-15 minuten, daarna spoel je het weg met schoon, warm water. Voor azijn, vullen ongeveer 2 liter water in een grote emmer en voeg 3 eetlepels azijn toe. Meng de azijn goed met het water en giet vervolgens de oplossing in de vaatwasser. Start de vaatwasser en laat hem draaien voor 20 minuten.

Samenvatting

Je vaatwasser regelmatig schoonmaken is de beste manier om de levensduur ervan te verlengen. Het schoonmaken van je vaatwasser kan worden gedaan met een citroenproduct, een sopje van water en milde afwasmiddel en een oplossing van water en witte azijn. Extra tips voor het schoonmaken van je vaatwasser zijn het gebruik van een citrus- en zuurreiniger, baking soda of azijn. Als je deze stappen volgt, zal je vaatwasser langer mee gaan en je vaat op de meest hygiënische manier schoonmaken.

Plaats een reactie