Tv schoonmaken

Een tv krijgt te maken met vele uiteenlopende factoren die het schoonmaken lastig kunnen maken. Denk hierbij aan stof, vet, vingerafdrukken en stofdeeltjes. Het goed schoonmaken van een tv is echter noodzakelijk om de levensduur te verlengen en het beter te laten presteren. Hier volgen enkele tips voor het schoonmaken van een tv.

Goede voorbereiding

Het belangrijkste aspect van het schoonmaken van een tv is de voorbereiding. Voordat je begint met het schoonmaken, zorg er dan voor dat je tv volledig uitgeschakeld is en dat de stroomkabel losgekoppeld is. Gebruik beter geen verlengsnoer en als je er toch een gebruikt, zorg er dan voor dat deze goed gesloten is. Als je een LCD of OLED tv hebt, zorg er dan voor dat je allereerst een antistatisch schoonmaakmiddel gebruikt voordat je schoonmaakmiddelen gebruikt.

Stof afvegen

Het eerste dat je moet doen is om de stof en de vingerafdrukken te verwijderen. Hiervoor kun je een schone, zachte doek gebruiken die je hebt bevochtigd met gedestilleerd water. Gebruik een licht terugwrijvende beweging om stof te verwijderen. Probeer nooit druk uit te oefenen en wrijf nooit te hard; dit kan strepen of schade veroorzaken. Gebruik een zachte plumeau om open plekken te schoon te maken.
Gebruik nooit oplosmiddelen, abrasieve pads of andere schoonmaakmiddelen. Als je echter krachtiger schoonmaakmiddelen nodig hebt, gebruik dan een mild zeepsopje op een zachte doek. Was de doek daarna goed om te voorkomen dat er zeep achterblijft. Blijf de tv echter zoveel mogelijk schoonhouden en gebruik geen schoonmaakmiddelen, omdat deze vlekken kunnen veroorzaken en het scherm kunnen aantasten.

Screen Guard

Om ervoor te zorgen dat je tv minder snel vies wordt, kun je een screen guard over het scherm plakken. Deze shield of filter voorkomt vingerafdrukken en het verzamelen van stof, vuil en bacteriën. Er zijn verschillende soorten shields op de markt die geschikt zijn voor alle soorten televisies. Controleer voordat je er eentje koopt of deze compatibel is met de tv die je hebt. Voordat je de shield aanbrengt, zorg er dan voor dat het scherm schoon is.

Na het schoonmaken

Nadat je de tv hebt schoongemaakt kun je de stroomverbinding opnieuw aansluiten en de tv testen. Schakel de tv hierna pas aan als je er zeker van bent dat alle stekkers goed zijn aangesloten. Zodra de tv stroom heeft, kun je gebruikmaken van de fabrieksinstellingen om de beeldkwaliteit te verbeteren. Als je het scherm goed hebt schoongemaakt, kun je er ook voor kiezen om het beeldschema bij te werken.

Samenvatting

Het is heel belangrijk om de tv altijd schoon te houden om de levensduur te verlengen. Zorg er als eerste voor dat de tv uitgeschakeld is en de stroomkabel losgekoppeld is. Gebruik daarna een droge, zachte doek en een plumeau om stof en vingerafdrukken te verwijderen. Optioneel kun je een screen guard gebruiken om de televisie vrij te houden van stof en vuil. Nadat je de tv hebt schoongemaakt, kun je de stroom opnieuw aansluiten en de instellingen wat bijwerken.

Plaats een reactie