Tuintegels schoonmaken met soda

Tuintegels vergrijzen snel door de weersomstandigheden. Regen, stof, algengroei en vuil, het lijkt wel alsof je tuin er elke drie dagen anders uitziet. Koude winterdagen, warm zomerweer en alles wat daar tussen zit zorgen ervoor dat tuinieren soms een echt avontuur is. Hier komt een goede schoonmaakbeurt van pas, waar je soda goed voor kunt gebruiken. Je tuintegels kun je gemakkelijk en vooral duurzaam schoonmaken met soda. Lees hieronder hoe je dat op de beste manier kunt doen.

Stap 1: De tuintegels uitmesten

De vegen op de tuintegels met soms maanden oude vuil, moeten worden verwijderd voordat je deze schoonmaaktocht kan beginnen. Hiervoor kun je een stevige borstel of bezem gebruiken, maar vergeet vooral niet om de stofzuiger binnen handbereik te hebben. Hiermee kun je het grove vuil achteraf verwijderen, zodat je geen enkel spoor of stof als restant hebt op de tuintegels.

Vervolgens kun je de tuintegels proppen met wat water, zodat het losse vuil hierbij omhoog komt en je dit er beter af kunt borstelen. Doe dit met een harde borstel om alle vuilresten te verwijderen.

Stap 2: Soda toevoegen en aanbrengen

Als je de tuintegels goed hebt uitgemest, dan kun je de soda aanbrengen. Hiervoor hoef je alleen maar wat soda toe te voegen aan een scheut water. Zo creëer je een pasta van soda. De hoeveelheid soda die je toevoegt hangt af van de ernst van het probleem. Over het algemeen kan je beginnen met een eetlepel soda, waarna je naar behoefte meerdere toevoeging doet.

Vervolgens kun je de pasta die je hebt gemengd aanbrengen op de tegels. Breng de pasta het beste aan met een borstel of spons om een mooier resultaat te behalen.

Stap 3: Laten intrekken en afspoelen

Nadat je de pasta hebt aangebracht, laat deze dan een paar minuten intrekken. Echter, laat hem niet te lang intrekken, omdat de soda namelijk je tegels kan beschadigen. Na een paar minuten kun je de tegels afspoelen met warm water, waarna je het resultaat al kunt zien.

Indien er nog hardnekkige plekken zijn die niet reageren op de soda, kun je eventueel wat schoonmaakazijn toevoegen. Giet hierbij wat van deze azijn over het probleemplekje en laat het intrekken, waarna je het makkelijk kunt wegborstelen.

Stap 4: Ontsmetten en voorkomen

Als stap vier is het handig om de tuintegels te ontsmetten met koud water met wat bleekmiddel. Doordat soda een zuur bevat, is het verstandig om je tuintegels tegen voortijdige veroudering te beschermen.

Uiteindelijk kun je voorkomen dat je tuintegels gemakkelijk vuil worden door het periodiek schoonmaken met wasmiddel en water. Dit voorkomt algen- en mosgroei. Ook is het verstandig om de grondwaterafvoer in de tuin open te houden, zodat het overtollige water kan weglopen.

Mocht er onverhoopt toch algen- of mosgroei optreden, dan kun je zilversstof toevoegen aan schoon water. Laat dit goed intrekken.

Conclusie

Je tuintegels schoonmaken met soda is een effectieve en duurzame schoonmaakmethode die je tuin een prachtig resultaat geeft. Doe dit voorzichtig en let er op dat je de soda niet te lang laat intrekken, want anders kunnen je tuintegels aangetast worden.

Voorkom vuil op je tuintegels door het schoonmaken met wasmiddel en water en houdt de grondwaterafvoer open. Mocht er alsnog onkruid of algengroei optreden, dan kun je soda of zilversstaof toevoegen aan water.

Rondum gezien zijn er meerdere manieren om je tuintegels schoon te krijgen en te houden. De methode die hierboven beschreven staat is één van die manieren, maar wel een die effectief, duurzaam en vooral makkelijk uit te voeren is.

Plaats een reactie