Tuintegel schoonmaken

Tuinhuisjes en andere verhardingen zoals tuintegels hebben het zelfs in kleine tuinen vaak lastig. Een tuin die regelmatig grondig schoongemaakt wordt, is een tuin waarin de tuinman of tuinmansvrouw veel meer plezier beleeft. Om die reden is het belangrijk om je tuintegels Schoon te houden. Uit deze blog komen de meest gemaakte fouten bij het schoonmaken en vernieuwen van je tuintegels naar voren, evenals tips die je kunnen helpen bij het verlengen en up-to-date houden van je tuintegels.

Schoonmaakmateriaal en tips

Als je je tuintegels schoon wil houden, is het belangrijk om het juiste materiaal te gebruiken om ze goed schoon te maken. Een tuinhandschoen en schoonmaakmiddelen zoals water en schoonmaakazijn of schoonmaakmiddelen die speciaal voor tuintegels gemaakt zijn, staan vooraan. Gebruik ook een oude (maar schone) spons of een borstel met een harde borstelkop die rustig wordt gebruikt. Vergeet ook niet om een heggenschaar of een snoeischaar bij de hand te nemen, zodat je je tegels schoon kunt houden met behulp van deze gereedschappen.

Na het selecteren van de juiste materialen, volgen hier enkele tips voor het schoon- en onderhouden van je tuintegels:

  • Vergeet niet om overal netjes schoon te maken. Als je alleen de gebruikelijke verzamelplaatsen voor vuil schoonmaakt, blijft er veel achter dat je later moet schoonmaken.
  • Vergeet ook geen bebladerde planten en struiken die over je tuintegels kunnen groeien. Deze moeten regelmatig gesnoeid worden om de levensduur van de tuintegels te verlengen.
  • Gebruik water en zeep om de tegels schoon te maken. Als er echter vettige vlekken op je tuintegels zitten, kun je gebruik maken van een afvoerreiniger. Er zijn ook afvoerreinigers verkrijgbaar die specifiek voor tuintegels zijn ontwikkeld. Gebruik deze voorzichtig en niet meer dan nodig is.
  • Was je tuintegels af met schoon water na het schoonmaken, of gebruik een hogedrukspuit als je die tot je beschikking hebt.
  • Vergeet ook niet om je tuintegels periodiek te onderhouden door ze in de lente en de herfst te reinigen. Deze reiniging helpt je tuintegels schoon te houden en hun levensduur te verlengen.

Gebruik geen chemische stoffen als reinigingsmiddelen!

Hoewel sommige mensen chemische stoffen gebruiken om tegels te reinigen, is dit niet aan te bevelen. De meeste chemische stoffen zijn zeer agressief en zullen je tuintegels eerder beschadigen dan dat het schoonmaakt. Bovendien zullen de agressieve chemicaliën je tuintegels beschadigen, waardoor ze uiteindelijk hun kleur en glans verliezen.

Gelukkig zijn er tegenwoordig veel schoonmaakmiddelen verkrijgbaar die speciaal voor tuintegels zijn ontwikkeld. Deze schoonmaakmiddelen worden samengesteld door bedrijven die gespecialiseerd zijn in het schoonmaken en onderhouden van tuintegels. Naast het feit dat deze middelen milieuvriendelijk en vrij van agressieve chemicaliën zijn, zijn ze ook gemakkelijk in gebruik. Je kunt de meeste middelen gewoon aanbrengen met een doek of spons en vervolgens afspoelen met schoon water.

Verleng de levensduur van je tuintegels

Om een langere levensduur van je tuintegels te verkrijgen, is het belangrijk om een regelmatig onderhoud volgens de bovenstaande tips uit te voeren. Daarnaast zijn er nog een aantal tips waar je rekening mee kunt houden om de levensduur van je tuintegels te verlengen.

  • Verzegel je tegels, zodat het vuil, stoom en water geen kans krijgen om de tegel te penetreren en hem te beschadigen.
  • Gebruik geen scherpe voorwerpen om je tegels schoon te maken, omdat deze de tegels kunnen beschadigen.
  • Gebruik geen oplosmiddelen om heel hardnekkige vlekken te verwijderen.
  • Pas dezelfde machine/techniek toe voor het reinigen van de tegel, zodat de tegel zijn glans en natuurlijke kleur behoudt.
  • Voor het geval van reparatie en/of vernieuwing van je tuintegels, laat je een specialist het werk doen, zodat je tuintegels hun levensduur kunnen behouden.

Het bovenstaande zou je informatie geven over het schoonmaken van tuintegels. Door de juiste materiaal te gebruiken en de hierboven vermelde tips te volgen, kun je je tuintegels schoon houden en hun levensduur verlengen. Vergeet ook niet om je tuintegels te controleren op beschadigingen en ze te repareren of te vervangen als dit nodig is.

Plaats een reactie