Tuinmeubelen schoonmaken

Als je van buitenleven geniet, is het van belang je tuin multifunctioneel en aantrekkelijk te maken. Goede tuinmeubelen geven je tuin het door jou gewenste uiterlijk. Als je tuinmeubelen regelmatig onderhoudt, kunnen deze jarenlang meegaan. In dit artikel laten we je zien hoe je je tuinmeubelen het beste kunt schoonmaken en de levensduur ervan zo lang mogelijk kunt verlengen.

Voorbereiding voor het schoonmaken

Organiseer al je schoonmaakmiddelen, zoals een schrobmachine, scheerschuim, stomerijspons of tuinschuim, voor je begint. Bekijk je meubelstukken en bepaal welke materialen je gaat schoonmaken. Controleer of er vlekken op het materiaal zitten. Kijk vervolgens of de tuinmeubelen stoffen of textiel bevatten. Denk ook aan de staat van de meubelen, bijvoorbeeld of ze buiten staan of in een tuinhuisje. Er zijn speciale producten voor verschillende type materialen.

Verwijder ook eventuele verse vlekken meteen met lauwwarm water en een zachte doek. Als het vuil hardnekkig is, gebruik je een speciale schoonmaakoplossing. Maar wees voorzichtig met schoonmaakmiddelen die schaalorganismen bevatten. Deze chemicaliën kunnen de materiaal van je meubelen aantasten. Voordat je er een gebruikt, lees je goed de gebruiksaanwijzing.

Weight schoonmaken

Gietijzeren tuinmeubelen moeten om de paar maanden gereinigd worden, vooral als ze buiten staan. Was de meubelen af met een schoonmaakoplossing speciaal voor gietijzer. Droog de stukken onmiddellijk af, omdat ze anders kunnen roesten. Prachtig geverfde meubelen verliezen hun kleur als ze langdurig worden blootgesteld aan zonlicht, maar je kunt dit voorkomen door de stukken twee of drie keer per jaar schoon te maken met warm water en een zacht reinigingsmiddel. Er zijn ook speciale wasoplossingen op waterbasis verkrijgbaar voor kleurrijke tuinmeubelen.

Verfijnd gesneden boomstammen hebben aandacht nodig. Was ze af met warm water en een mild reinigingsmiddel, waarna je er stukken krantenpapier en olie overheen wrijft. Zorg dat je een stuk krantenpapier gebruikt, omdat dit het meest veelzijdig is. Voor antracietmeubelen – meubelen die intensief gereinigd en geconserveerd moeten worden – is het raadzaam speciale antracietreiniger te gebruiken. Deze reiniger voorkomt roestplekken en voorkomt dat vet, voedselresten of vlekken op het oppervlak komen.

Textiel stukken schoonmaken

Tuinmeubelen met een stoffen of textielen bekleding verliezen hun glans en kleur als ze niet goed onderhouden worden. Sta soms in de zon, vlekken, stof en vuil verstoren de schoonheid van je meubels. Maak meubelstukken met stoffen bekleding schoon met een zachte doek en lauwwarm water. Je kunt ook een vorstcleaner gebruiken om eventuele vlekken te verwijderen, maar raadpleeg eerst de gebruiksaanwijzing. Speciale schoonmaakmiddelen voor stoffen meubelen bevatten geen schadelijke chemicaliën. Deze producten voorkomen kleurvervaging en maken je meubelen weer glanzend en verwijderen horizontale strepen die aan de stoffen kunnen blijven kleven.

Stools voor het schoonmaken

Bij het onderhoud van je tuinmeubelen heb je ook rekening te houden met kussens of stols bij het schoonmaken. Het schoonmaken van kussens is relatief eenvoudig. Spoel de stof af met lauw water en was het vervolgens met een zachte stofzuiger. Om de kussens te impregneren, gebruik je een vogel- of regenwerend middel. Gebruik dit product met mate, want teveel middel maakt het stof zwaar en zacht. Wrijf stols af met een doek die licht is begrepen met warm water en een mild schoonmaakmiddel. Matslijp de stols na het schoonmaken en behandel de stols vervolgens met een speciaal product om het hout te conserveren.

Lamineren meubels

Stukken gemaakt van laminaat moeten regelmatig worden schoongemaakt, omdat deze meubelen water en uitdroging zo goed mogelijk vermijden. Gebruik hiervoor een zachte doek en lauw water, dit voorkomt krassen. Met een reinigingsmiddel speciaal voor laminaat kun je al het vuil verwijderen. Vergeet niet om je meubelen na het schoonmaken uit te leggen in de zon. De zon droogt de meubelen en voorkomt water en uitdroging. Laminaat is een gevoelig materiaal, dus je moet er voorzichtig en secuur mee omgaan.

Conclusie

Tuinmeubelen kunnen een tuin een mooi en stijlvol uiterlijk geven. Om ervoor te zorgen dat het materiaal in prima staat blijft, moet je je meubelen goed onderhouden en schoonmaken. Dit onderhoud verandert met het materiaal – er zijn speciale producten verkrijgbaar voor verschillende materialen, zoals gietijzer, stof, laminaat en hout. Kussens en stols moeten ook worden schoongemaakt om hun goede staat te behouden. Vergeet niet je tuinmeubelen na het schoonmaken weer terug te leggen in de zon, omdat dit verdampend water en uitdroging voorkomt.

Plaats een reactie