Tuinkussens schoonmaken

Als je over een tuin of balkon beschikt, weet je dat tuinmeubelen een essentieel onderdeel zijn. Tuinkussens zijn in dit geval geen uitzondering. Of je nu een tuinstoel de hele zomer buiten hebt staan of de wintermaanden couchsurft, het is belangrijk om je tuinkussens schoon te maken en te onderhouden. In dit blogartikel laten wij je meer weten over hoe je je tuinkussens het best kunt schoonmaken en de levensduur ervan kunt verlengen.

Hoe vaak moeten tuinkussens gereinigd worden?

Hoe vaak je je tuinkussens schoonmaakt, is afhankelijk van het weer. De meeste tuinkussens moeten ongeveer één à twee keer per seizoen worden schoongemaakt. Als er regelmatig water aan blootgesteld wordt, zoals tijdens slecht weer of intensief tuinwerk, dan raden wij aan om de tuinkussens vaker schoon te maken. Zulke omstandigheden kunnen namelijk leiden tot schimmelvorming. Zwaardere stoffen zoals velours, katoen of canvas kunnen het beste zo vaak mogelijk worden schoongemaakt. Onder andere om schimmelvorming tegen te gaan. Ook om gewoon hygiënisch te blijven.

Veelvoorkomende materiaalsoorten

Er zijn verschillende materiaalsoorten waaruit tuinkussens gemaakt kunnen worden. Het belangrijkste is om te weten wat het materiaal is, zodat u de juiste schoonmaakmethode kunt kiezen. Hieronder een lijst met de meest voorkomende soorten materiaal:

  • Olieverf/Acryl – Deze materiaalsoorten hebben vaak een afneembare, waterproof coating. Ze moeten af en toe worden gewassen met lauw water en een mild reinigingsmiddel.
  • Katoen – Katoen moet met de hand worden gewassen met milde zeep. Na het wassen, zorg dat je de kussens goed laat uitlekken en laat het dan aan de lucht drogen.
  • Nylon of Polyester – Nylon en Polyester moeten met de hand worden gewassen met milde zeep. Laat de kussens aan de lucht drogen.
  • Polyetyleen – Polyetyleen kan worden gewassen met warm water en een mild reinigingsmiddel. Laat de kussens goed drogen voordat je ze weer gebruikt.
  • Vinyl – Vinyl kan gladjes schoongemaakt worden door het te schrobben met water en een mild reinigingsmiddel. Gebruik geen ruwe spons of ander schuurmiddel.
  • Velours – Velours kan met de hand worden gewassen met warm water en een mild reinigingsmiddel. Droog de kussens vervolgens aan de lucht.

Hoe maak je je tuinkussens schoon?

Je hoeft niet per se naar de stomerij om je tuinkussens schoon te maken. Het is ook mogelijk om het zelf te doen. Omdat elk materiaal anders reageert op schoonmaakmiddelen en temperaturen, raden wij je aan om de instructies in de bijsluiter te lezen. De meeste tuinkussens zijn gemaakt van katoen, nylon, polyester of polyvinyl, die met de hand gewassen kunnen worden. Zorg er altijd voor dat je gebruik maakt van een mild reinigingsmiddel. Gebruik geen chloor of bleekmiddelen, omdat deze stoffen het materiaal kunnen aantasten. Je kunt ook stofzuiger voor het korte termijn schoonmaken of als je het gemakkelijk wilt houden. Spoel vervolgens af met lauw water en een mild reinigingsmiddel als je klaar bent.

Hoe de levensduur ervan verlengen?

Om de levensduur van je tuinkussens te verlengen, is het belangrijk om ze regelmatig te onderhouden. Vergeet niet om de binnenkant van de kussen te wassen. Zorg dat je regelmatig kleine schoonmaakklussen doet. Het is ook belangrijk om de zon te vermijden. Als je een sproeimiddel hebt dat tegen UV-straling beschermt, dan helpt dat ook. Bovendien, als de kussens schoon zijn, gaat het je tuinset er ook langer mee doen.

Samenvatting

Als je over een tuin of balkon beschikt, is het van cruciaal belang om je tuinkussens schoon te maken en te onderhouden. De meeste tuinkussens moeten ongeveer één à twee keer per seizoen schoongemaakt worden. Er zijn verschillende materiaalsoorten waaruit tuinkussens gemaakt kunnen worden. Zorg er altijd voor dat je gebruik maakt van een mild reinigingsmiddel. Je hoeft niet per se naar de stomerij om je tuinkussens schoon te maken, je kunt het ook zelf doen. Om de levensduur van je tuinkussens te verlengen, is het belangrijk om ze regelmatig te onderhouden. Vergeet niet om de binnenkant van de kussen te wassen en te vermijden dat ze te veel blootgesteld worden aan de zon.

Plaats een reactie