Textiel schoenen schoonmaken

De meeste schoenen die op de markt zijn zijn gemaakt van textiel, zoals leer, nubuck, suède, canvas en katoen. Ze zien er geweldig uit, maar worden er helaas vaak vies door regen, vuil en modder. Als je deze schoenen regelmatig schoonmaakt, zoals je ook met je huis en kleding zou doen, dan vergroot je de levensduur ervan enorm. Het goed onderhouden van je schoenen kan bovendien helpen om de kwaliteit ervan te behouden en je voeten koeler en comfortabeler te houden.

Stofzuiging en borstelen

Het eerste wat je moet doen als je je schoenen schoonmaakt is het oppervlak stofzuigen om al het hardnekkige vuil dat zich tussen de veters en de zool kunnen bevinden te verwijderen. Om het vuil dat dieper in de vezels zit te verwijderen raden we je aan om steeds met een zachte borstel te borstelen. Borstel dus altijd van boven naar onderen, terwijl je steeds op een licht schuivende manier beweegt. Als je de schoenen even laat rusten, voor je verder gaat met je schoonmaak kun je gebruik maken van een geperste lucht blazer. Dit vermindert de tijd die je nodig hebt om je schoenen schoon te maken, maar zorg er wel voor dat je alleen koude lucht gebruikt omdat heet of te warm alleen maar schade kan aanrichten aan het materiaal van de schoenen.

Vlekken verwijderen

Vlekken die bijvoorbeeld door regen, modder of een vette substantie veroorzaakt zijn, kunnen er ook voor zorgen dat je schoenen er vies uitzien. Om deze te verwijderen gebruik je het beste lauw water met een klein beetje een neutrale zeep of speciale schoen reiniger. Breng dit aan op een licht vochtige spons of schone doek en wrijf voorzichtig zodat je de vlek niet nog meer verdeelt. Als je met water en zeep niet het gewenste resultaat bereikt heb je de mogelijkheid om een speciaal middel te gebruiken, deze testen we altijd voordat je gaat gebruiken om schade te voorkomen.

Villen verwijderen

Helaas kan je ook te maken krijgen met pelsvorming op je schoenen. Als je dit hebt vermijd je het beste om de voeten direct in de schoenen te steken. Als je vaak villen vorming op je schoenen hebt kun je het beste een speciale pelsverwijderaar gebruiken, hiervoor gebruik je het beste lauw water met een klein beetje een neutrale zeep. Breng aan op een zacht en licht vochtig doekje of spons. Als je voorzichtig wrijft kun je de villen verwijderen. Als je de schoenen even laat rusten, kun je gebruik maken van een geperste lucht blazer.

Schoenen drogen

Het is belangrijk om je schoenen goed te drogen. Als je schoenen nat zijn geworden laat ze nooit bij een warmtebron staan zoals een radiator of in de zon. Als je deze dingen doet is de kans groot dat je schoenen krimpen. Als je schoenen drogen kun je ze het beste laten hangen aan een lijn of laten staan in een goed geventileerde ruimte zodat je zeker weet dat je schoenen echt helemaal droog zijn.

Schoonmaken van de zool

De zool kan vuil worden door zand, vocht, zweet en andere substanties. We raden je aan om er een nieuwe zool aan te kopen, maar uiteraard kun je je oude zool ook schoonmaken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een borstel en schoonmaakmiddelen voor schoenen, maar wees voorzichtig bij het reinigen. Zwabber er precies mee langs de randen, maar het is belangrijk dat je ook uitkijkt dat je niet te hard of te voorzichtig wrijft.

Inzetten en verzwaren

Als je schoenen hier en daar wat minder stevig zijn en het leer wat verslapt is, kun je de schoenen versterken en de levensduur verlengen door de schoenen in te zetten. Gebruik hiervoor een speciale schoen olie of schoenwas. Breng dit aan op een licht vochtige doek of spons, wrijf zachtjes over het leer en laat het een nachtje intrekken. De volgende dag kun je de schoenen opnieuw inwrijven om de schoenen een extra wax coating te geven.

Als je schoenen te weinig ondersteuning aan jouw voeten geven, kun je deze verzwaren met zwellingen. Dit zorgt ervoor dat je meer comfort krijgt, een betere pasvorm en meer ondersteuning. Kies voor een kurk of leren zool inzet. Je krijgt deze in de schoenenwinkel.

Onderhoud

Het is uiteraard belangrijk dat je je schoenen goed onderhoud. Om dit te bereiken kun je het beste de schoenen na het schoonmaken en water te laten drogen een laagje schoenwas aanbrengen. Voeg bij sommige schoenen direct leerrreiniger toe om de leerwalk stevig te houden. Dit zorgt ervoor dat je schoenen langer mee gaan, een betere pasvorm hebben en ze zien er ondanks vaak dragen nog steeds goed uit.

Conclusie

Textiel schoenen schoonmaken is een eenvoudige klus die iedereen kan uitvoeren. Als je regelmatig je schoenen schoonmaakt, je leert hoe je moet omgaan met villen, vlekken en het maken van schoenen, dan kun je er zeker van zijn dat je schoenen langer mee gaan, er steviger en stijlvoller uit gaan zien en krijgen de schoenen meer ondersteuning. Met het onderhouden van je schoonmaakroutine kun je ook je gezondheid verbeteren, omdat je je voeten optimaal kunt bedekken en beschermen. Dit zorgt ervoor dat je langer kunt lopen, rennen, springen en dansen zonder hindernissen.

Plaats een reactie