Hoe je Terras schoonmaken kunt?

Het schoonmaken van je terras is belangrijk om het decoratieve element van je tuin te behouden en de essentiële kwaliteiten van het terras te behouden. Terras schoonmaken is een proces dat je regelmatig moet uitvoeren om te voorkomen dat je tegen ongewenste schade en afbrokkelingen aanloopt. Met de juiste schoonmaakmethoden kun je je terras als nieuw houden en het ook nog eens doen met de juiste producten.

Waarom Terras schoonmaken?

Een schoon terras is meer dan alleen esthetiek. Het onderhoud van je terras zorgt ook voor stevigheid en stabiliteit in de structuren van je terras. Door periodiek je terras schoon te maken, blijft deze sterk en veilig. Verschillende elementen kunnen de levensduur van je terras verminderen zoals vervuiling, vlekken en je weersomstandigheden in je gebied. Als je ervoor zorgt dat je je terras regelmatig schoon maakt, ben je verzekerd van een stevige, aantrekkelijke kijk op je tuin.

Stappenplan Terras schoonmaken

Voordat je begint met het reinigen van je terras is het belangrijk om te weten hoe je terras is opgebouwd en welke materialen erin gebruikt zijn. Elk type materiaal heeft een andere reinigingsmethode en materiaal nodig. Het is het beste om een schoonmaakset te gebruiken die geschikt is voor het type terras dat je hebt. Volg de stappen hieronder om je terras schoon te maken.

 • Maak de locatie van je terras vrij van obstakels en al het vuil. Haal alle vuilnisbakken, meubels, stenen en plantenbakken weg.
 • Vacuüm de gehele locatie, het beste met een sterke stofzuiger om het vuil zoveel mogelijk te verwijderen.
 • Gebruik een hogedrukspuit om het moeilijke vuil te verwijderen. Begin van dichtbij en verplaats je vervolgens geleidelijk.
 • Gebruik de juiste schoonmaakmiddelen om het terras te reinigen. Er zijn verschillende schoonmaakmiddelen beschikbaar die speciaal ontworpen zijn om bepaalde materialen zoals hout en natuursteen schoon te maken. Lees altijd het etiket van het schoonmaakmiddel voordat u het gebruikt.
 • Gebruik een zachte borstel om het schoonmaakmiddel op het oppervlak te spoilen. Oefen geen te veel druk uit met de borstel maar doe het voorzichtig zodat je het oppervlak niet beschadigd.
 • Laat het schoonmaakmiddel op het oppervlak minimaal 10 minuten intrekken.
 • Spoel het terras daarna af met schoon water.
 • Laat het terras goed drogen alvorens het te gebruiken.

Behandeling om levensduur Terras schoonmaken te verlengen

Hoewel Terras schoonmaken regelmatige schoonmaak vereist, kunt u ook de levensduur ervan verlengen door wat extra maatregelen te nemen. Hieronder staan enkele behandelingen die helaas niet kunnen worden vermeden om je terras in optimale conditie te houden.

 • Gebruik alleen de juiste producten voor schoonmaken. Gebruik geen schoonmaakmiddelen die te sterk zijn voor je terras, zoals bleekmiddel of andere sterk alkalische producten.
 • Gebruik een afwateringssysteem voor grote hoeveelheden. Als je terras regelmatig wordt blootgesteld aan grote hoeveelheden water, gebruik dan een afwateringssysteem om het overtollige water te verwijderen.
 • Verf je terras met een waterdichte sealer. Een sealer zal het terrasbeschermen tegen invloeden van buitenaf. Er zijn veel sealers verkrijgbaar op de markt, dus lees altijd de etiketten alvorens te kopen.
 • Plaats afdichtingen bij alle openings. Gebruik lekbeschermingsfolie om de openingen te beveiligen cabines, deuren, etc.
 • Gebruik een schimmelwerende agent. Een schimmelwerende agent zal ervoor zorgen dat er geen schimmel in het terras groeit, zelfs niet als het regent.
 • Gebruik een mild chemisch schoonmaakmiddel. Het chemische schoonmaakmiddel dat je gebruikt, moet milder zijn dan water. Anders kan het irriterend of corrosief zijn voor je terras.

Als je al deze behandelingen uitvoert, blijft je terras veel langer mooi en sterk. Met de juiste producten en schoonmaakmethodes kun je je terras als nieuw maken.

Plaats een reactie