Tapijt schoonmaken

Tapijt is een zachte en comfortabele vloerbedekking en daarom een veel gekozen optie binnen huishoudens. Omdat het een veel gebruikte vloerbedekking is, is het belangrijk dat je het goed onderhouden en schoonhoudt. Tapijt schoonmaken
is iets dat regelmatig gedaan moet worden om ervoor te zorgen dat het schoon blijft en dat de levensduur ervan wordt verlengd. In dit artikel zullen we de verschillende manieren van tapijt schoonmaken
beschrijven en wat je moet doen om ervoor te zorgen dat het zo lang mogelijk mooi en comfortabel blijft.

Stofzuigen van je tapijt

Het allerbelangrijkste bij het onderhouden van je tapijt is het regelmatig stofzuigen. Stofzuigen is de meest effectieve manier om stof, haren en vuil te verwijderen en het meeste vuil te verwijderen. Het is ook het beste om je tapijt te stofzuigen voordat je het goed schoonmaakt. Als je regelmatig stofzuigt, zal je tapijt er langer mooi bij blijven. Let er bij het stofzuigen wel op dat je niet te hard stofzuigt, want dan kan het tapijt beschadigd raken. Als je een zwaardere vacuümzak hebt met draaiende borstels of borstelharen, zorg dan dat je de stand instelt op “lichte stofzuiger”. De stofzuigerborstel mag het tapijt niet uitreken en als je voelt dat hij te hard is, stel het dan iets lager in.

Opnieuw diep reinigen

Uiteindelijk is er een tijd dat je tapijt weer een diepere schoonmaakbeurt nodig heeft. Het is het beste om eens per jaar een diepe reiniging te doen met shampoo of een professionele schoonmaker. Als je het zelf wilt doen, kun je een tapijtreinigingsmachine huren of kopen. Dit is een machine met een grote borstel die de shampoo in de vezels van het tapijt spuit en zo alle dieper gelegen vuil verwijdert. Wanneer je een tapijtreinigingsmachine gebruikt, zorg er dan voor dat je hem goed volgt volgens de aanwijzingen op het etiket. Laat het tapijt daarna goed drogen voordat je het opnieuw gebruikt. Natuurlijk kun je ook een professionele schoonmaakservice inhuren om je tapijt te reinigen. Vergeet niet om prijzen te vergelijken voordat je een service inhuurt. Soms kan het een goedkopere optie zijn om het zelf te doen.

Lokale vlekken behandelen

Om je tapijt mooi en schoon te houden, is het belangrijk om lokale vlekken zo snel mogelijk te behandelen. Dit heeft te maken met wat je gebruikt om de vlek te verwijderen. Gebruik nooit schurende schoonmaakmiddelen of afwasmiddel. Er zijn verschillende middelen op de markt voor het behandelen van lokale vlekken:

  • Gebruik een vlekkenverwijderaar behandeld voor tapijt. Gebruik nooit azijn of ammoniak als vlekkenverwijderaar.
  • Vlekken van vloeistoffen zoals melk of rode wijn kunnen worden behandeld met warm water en schoonmaakmiddel.
  • Veeg vlekken met een vochtige doek. Gebruik nooit warm water op gekleurde vlekken. Het kan leiden tot bleken en vervagen van het kleur.
  • Gebruik geen schurende materialen en rubberen scrubbies op het tapijt, aangezien dit kan leiden tot beschadiging.

Door deze tips te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat je tapijt er zo lang mogelijk mooi en schoon bij blijft. Vergeet niet om regelmatig te stofzuigen en schoon te maken. Dit zal ervoor zorgen dat je tapijt er langer mooi en comfortabel blijft. Als je deze tips opvolgt, zal je tapijt hopelijk vele jaren mooi en zacht blijven.

Plaats een reactie