Tanden schoonmaken tandarts

Het schoonmaken van tanden door een tandarts is een belangrijke stap in het behoud van een gezond gebit. Met regelmatig schoonmaken kunnen zware tandplak, tunderosies en enkele andere gezondheidsproblemen voorkomen worden.

De tandartsen werken vaak samen met mondhygiënisten om een gebit optimaal schoon te krijgen en glad te houden. De meeste mensen bezoeken een tandarts ongeveer één keer per jaar voor een routine schoonmaakbeurt. Maar hoe kunnen mensen ervoor zorgen dat hun tanden en kiezen er mooi uitzien tussen de schoonmaak bezoekjes van een tandarts? Hier zijn enkele tips:

Verwijder tandplak dagelijks

Het verwijderen van tandplak is een van de meest essentiële taken in het behouden van een gezonde mond. Tandplak is een kleverig agregaat van voedsel en bacteriën die tussen de tanden en kiezen blijven hangen. Hij kan een voedingsbodem zijn voor bacteriën die cariës (gaatjes) veroorzaken. Dagelijkse, twee keer daags twee minuten tanden poetsen met fluoridehoudende tandpasta is een must.

Voor een goede mondhygiëne is het ook belangrijk dat je het tandvlees goed reinigt. Tanden die niet goed worden gereinigd, kunnen gevoeliger zijn en vatbaarder zijn voor infecties. voordat je begint met poetsen, zorg ervoor dat je de juiste borstel gebruikt: de juiste borstel is een die comfortabel aanvoelt en je tanden en tandvlees schoonmaakt, maar niet te hard schuurt. Een monddouche kan ook helpen om tandplak die tussen de tanden en kiezen is verstopt te verwijderen. Flossen is ook erg belangrijk, omdat het tandplak verwijdert die zich ophoopt in de kleine ruimtes tussen de tanden en kiezen.

Gebruik mondspoeling

Naast het poetsen van je tanden met een fluoridehoudende tandpasta, kan regelmatig gebruik van een mondspoelmiddel je helpen bij het verwijderen van tandplak en andere bacteriën in de mond. Dit is vooral belangrijk voor mensen die lijden aan verlaagde genezingstijden, slechte adem of ontstoken tandvlees. Voor mensen met pagina gebitsproblemen zoals tandsteen, is het gebruik van een mondspoelmiddel met chlorhexidine de meest effectieve manier om de tanden en gebit te reinigen. Hiermee kunnen tandplaq en tandsteen worden verwijderd waardoor een mond gezond en fris blijft.

Mondwater kan ook helpen bij het neutraliseren van zuur en het verwijderen van bacteriën uit de mond. De meeste gebruikers zijn van mening dat het gebruik van mondwater goed is voor de tanden en leert dit hen regelmatig te doen. Mondspoelmiddelen kunnen echter oplossingen bevatten die te agressief kunnen zijn voor sommige mondtypes. Hierom is het belangrijk om je tandarts te raadplegen als je onzeker bent over welke mondspoeling het beste bij je past.

Gebruik een tandenstoker

Het gebruik van een tanden stoker zorgt ervoor dat alle tandplak wordt verwijderd die met de tandenborstel en mondspoeling niet is verdwenen. Het gebruik van deze accessoires helpt mondholte bacteriën te bestrijden die gaatjes, tandsteen en infecties kunnen veroorzaken. Ze zijn ook handig voor het verwijderen van voedsel dat tussen de tanden en kiezen is gevangen. Voor de beste resultaten kiezen mensen over het algemeen voor een tandenstoker die gemaakt is van nylon of een ander getest materiaal. In het algemeen is het raadzaam om een stoker van goede kwaliteit te kopen, die genoeg grip biedt op de tanden en kiezen.

Gebruik antiseptische mondwater

Wanneer mensen niet in staat zijn om naar een tandarts te gaan voor een routonie of een diepe schoonmaak, kunnen speciale antiseptische mondwater worden gebruikt. Hiermee kunnen mensen tandplaq en tandsteen effectief verwijderen. Ze zijn ook effectief in het versterken van tandglazuur en tandvlees. Dit mondwater bevat een antiseptische oplossing die helpt bij het bestrijden van bacteriën in een bepaalde omgeving. Als je een van deze mondwater wilt gebruiken, raadpleeg dan je tandarts.

Geen kauwkauwgom

Kauwkauwgom verstoort de natuurlijke productie van het speeksel. Dit leidt ertoe dat er een teveel aan bacteriën en voedsel in de mond aanwezig is. Ook kan kauwen op kauwgom het glazuur en het tandvlees aantasten, waardoor het er slechter uitgaat zien. In plaats van kauwgom te gebruiken, is het beter om minstens twee keer daags je tanden te poetsen en te flossen, om zo je mond hygiene te verbeteren.

Mensen met speciale omstandigheden

Mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals diabetes, kunnen het beste regelmatig door een tandarts worden bezocht. Het gebruik van speciale mondhygiëneproducten die in de tandartsenpraktijk worden voorgeschreven, kan bovengenoemde problemen bij mensen met gezondheidsproblemen voorkomen of verminderen. Voor mensen die overgevoeligheid aan tanden of tandvlees hebben, kan tandarts een speciale tandpasta en mondspoelmiddel voorschrijven.

Conclusie

Door je tanden regelmatig schoon te maken onder toezicht van een tandarts en thuis te reinigen, kan voorkomen worden dat tandplaq en tunderoosies optreden. Door gebruik te maken van fijne tandenborstels, mondspoeling, tanden stokers en andere mondhygiëneproducten kan de levensduur van een gebit worden verlengd. Als je advies nodig hebt over je tandgezondheid en de meest effectieve manier om je tanden schoon te maken, raadpleeg dan altijd je tandarts.

Plaats een reactie