Snijplank schoonmaken

Snijplanken zijn een van de meest gebruikte keukengerei in elk huis. Ze worden gebruikt voor het snijden van groenten, fruit, vlees, kaas en andere voedingsmiddelen. Een snijplank is echter een van de moeilijkste oppervlakken om schoon te maken. Goede verzorging en onderhoud van een snijplank kan echter voorkomen dat het aan slijtage onderhevig is en er microben worden gevormd.

Het belang van het schoonmaken van Snijplanken

Het schoonmaken van Snijplanken is erg belangrijk omdat bacteriën, schimmels en andere micro-organismen zich snel kunnen vermenigvuldigen op het oppervlak van de Snijplank. Deze microben kunnen leiden tot ziekte en voedselvergiftiging. Als een Snijplank niet adequaat wordt gereinigd, kan er een giftige bacterie zoals Salmonella of E-coli op aanwezig zijn. Daarom is het belangrijk om de Snijplank altijd grondig te reinigen na elk gebruik.

Hoe je een Snijplank schoon kan maken

Een Snijplank correct schoonmaken is vrij eenvoudig. Het beste is om het met warm water en afwasmiddel te doen. Na het wassen, goed afspoelen met warm water en goed afdrogen met een zachte doek. Als er etensresten achterblijven, met een schraper verwijderen en dan afspoelen met warm water.
Een Snijplank schoonmaken met een desinfecterend middel is ook een aanbevolen manier. Om dit te doen, gebruik een donzen schuurspons of een spons gedrenkt in warm water met een schoonmaakmiddel of bleekmiddel en veeg het over het oppervlak van de snijplank. Laat het schoonmaakmiddel enkele minuten werken op de Snijplank. Spoel vervolgens de Snijplank goed af met warm water en veeg hem af met een droge doek.

Hoe de levensduur van de Snijplank te verlengen

Het schoonmaken van een Snijplank is alleen het eerste stap om de levensduur ervan te verlengen. Om de levensduur van de Snijplank te verlengen, is er meer nodig. Hieronder staan enkele tips om de Snijplank schoon te houden en langer te laten duren.

  • Gebruik ze niet te vaak.
  • Gebruik geen schurende schoonmaakmiddelen, dit zal schade toebrengen aan het oppervlak van de Snijplank en vermindert de levensduur ervan.
  • Bewaar de Snijplanken in een droge omgeving.
  • Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen op de Snijplank of laat ze niet in kokend water liggen om te voorkomen dat het materiaal van de Snijplank verzwakt.
  • Gebruik siliconen lijm om kleine kieren of scheuren te repareren als dat nodig is.

In sommige gevallen zal het schoonmaken van een Snijplank met warm water en normale schoonmaakmiddelen niet voldoende zijn. Een Snijplank ontsmetten met steriele alcohol of warm water en azijn is ook een optie om de Snijplank goed schoon te maken. Na het schoonmaken, laat de Snijplank grondig drogen voordat je hem opbergt.

Conclusie

In grote lijnen hebben we geleerd hoe je een Snijplank schoon kunt maken om de groei van bacteriën en schimmels tegen te gaan en de levensduur van je snijplank te verlengen. Het schoonmaken van een snijplank is een eenvoudige taak, maar is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de Snijplank schoon en hygiënisch is. Zorg ervoor dat de Snijplank altijd goed droog is als je hem opbergt, omdat natte oppervlakken het snelst slijten.

Plaats een reactie