Shutters schoonmaken

Schoonmaken is een essentieel onderdeel van het onderhouden van je raamdecoratie, zeker als het gaat om shutters. Shutters zijn duurzame, maar ook delicate producten die veel zorg en liefde nodig hebben om in optimale staat te blijven. Een goede schoonmaakroutine zal je helpen om je shutters zo lang mogelijk mooi te houden en de levensduur ervan te verlengen.

Wat heb je nodig?

Voordat je begint met het schoonmaken van de shutters, heb je het volgende nodig:

  • Schoonmaakmiddel
  • Veegdoek of microvezeldoek
  • Stofzuiger
  • Vernevelaar of tuinslang

Stap 1: Verwijder stof

Om het schoonmaken te beginnen, is het belangrijk om al het stof te verwijderen. Gebruik hiervoor eerst een stofzuiger met een kierenzuigmond. Stofzuig alle overlap, biezen en panelen, rekening houdend met alle hoeken, randen en randen. Stofzuigers met verstelbare koppen zijn handig om hierbij te gebruiken.

Stap 2: Reinig met een schoonmaakmiddel

Nadat het stof is verwijderd, is het tijd om de shutters te reinigen met schoonmaakmiddel. Bretels en lamelpanelen kunnen schoon worden gemaakt met lauw water, een mild schoonmaakmiddel en een zachte veegdoek. Omdat shutters van kunststof zijn gemaakt, is het veilig om een mild schoonmaakmiddel zoals reinigingsmiddel te gebruiken. Voor shutters van hout wordt aangetoond dat het gebruik van een manier is om krabben te voorkomen. Gebruik een microvezeldoek en een schoonmaakmiddel dat gemaakt is voor hout.

Stap 3: Spoel

Als het schoonmaakmiddel is aangebracht, moet je de shutters goed afspoelen met koud of lauw water. Daarna kun je een vochtige doek gebruiken om overtollig vocht te verwijderen. Laat de shutters daarna goed drogen voordat je ze weer ophangt.

Stap 4: Verwijder algen

Als de shutters voor langere tijd buiten hangen, kunnen er algen en vuil op blijven kleven. Dit kan worden verwijderd door de shutters te besproeien met een tuinslang of een vernevelaar. Spuit of vernevel de shutters met water en laat ze enkele minuten staan. Als al het vuil verdwenen is, spoel dan opnieuw af met koud of lauw water.

Stap 5: Ontmossen

Naast algen kunnen de shutters ook bedekt worden met mos. Dit kan worden verwijderd met een speciaal ontmossingsmiddel. Breng het middel aan op de shutters en laat het enkele minuten inwerken. Gebruik daarna een tuinslang of vernevelaar om het mos en het middel te verwijderen. Spoel de shutters tenslotte af met koud of lauw water.

Conclusie

Shutters kunnen gemakkelijk vuil worden en het is belangrijk om een goede schoonmaakroutine te onderhouden om hun levensduur te verlengen. Shutters schoonmaken is niet moeilijk, maar het is belangrijk om de juiste middelen en technieken te gebruiken om schade aan de shutters te voorkomen. Met de bovenstaande stappen kun je je shutters gemakkelijk schoonmaken en schoonhouden.

Plaats een reactie