Scooter schoonmaken

Scooters zijn de perfecte manier om op een stijlvolle, comfortabele en ecologische manier je lange afstanden af te leggen. Goed onderhouden scooters donker langer, rijden beter en verhogen je veiligheid. Bovendien levert je een schone scooter een heleboel gevoel van trots op. In dit artikel geven we je een stap-voor-stapinstructie hoe je je scooter het beste schoonmaakt en de strapijverlengen.

Things you’ll need for cleaning scoots

Als eerste moet je een aantal items verzamelen voor schoonmaak je scooter:

  • Een schoonmaakspons
  • Een microfiber doek of wash cloth
  • Een schoonmaakmiddel met vloeibare zeep, bijvoorbeeld afwasmiddel.
  • Een petroleumproduct als WD-40
  • Een ‘milde’ schuurspons (hoe milder, hoe beter)
  • Verdunt in water, zoals aceton of azijn
  • Extra olie, zoals olie voor fietskettingen, als je scooter erom vraagt.

Stap 1: Voorbereiding

De eerste stap is het verwijderen van alle losse stukken. Alle zichtbare stensen moeten verwijderd worden, inclusief de motorhelmen, de spatborden en de side-bags. De motorhelmen moeten niet met water nat gemaakt worden. Daarnaast moet je zorgen dat je alle schroeven, moeren en bouten losmaakt en apart houdt. Dit is belangrijk om te vermijden dat ze wegvliegen tijdens het schoonmaken.

Stap 2: Spoelen

Als alle losse stukken uit de weg zijn, kan je beginnen met het schoonmaken. Gebruik een stuk tuinslang om de scooter te spoelen. Reinig de bovenkant grondig, als je merkt dat er veel vuil opzit kan je behalve water eventueel ook wat zeep gebruiken. Spoel alles zo lang mogelijk door om ervoor te zorgen dat het vuil helemaal weggespoeld is.

Stap 3: Schrobben

Als je klaar bent met het spoelen, neem je een schoner spons en creëer je een licht schuimende oplossing van schoonmaakmiddel en water. Begin met schoonmaken van bovenop de scooter, waarbij je weerbaar en plastic onderdelen, alsmede de motorhelmen af doet. Daarna ga je verder met de zijkanten en de benen. Met de spons ga je alle hardnekkige vuil resten te lijf. Zorg dat je met een cirkelvormig gebaar werkt om te zorgen dat het oppervlak glad blijft. Vergeet vooral niet om de motorhelmen, schroeven, bouten en andere metalen oppervlakken goed schoon te maken.

Stap 4: Intens schoonmaken

Als je klaar bent met het spoelen en schoonmaken, kan je beginnen met het intens schoonmaken. Maak een oplossing van water en olie, en gebruik dit om de spullen bovenop de scooter, zoals het stuur, het gaspedaal en het zadel, te reinigen. Maak ook een wat sterkere oplossing met azijn of aceton om metaal te reinigen. Gebruik dit om alle leren stukken en metalen onderdelen te schoonmaken. Gebruik de schuurspons om alle hardnekkige vlekken en aanslag te verwijderen. Vergeet vooral niet de vlekken op de buitenkant van de motorhelm en de greep van het stuur. Hier kan je gemakkelijk een veterdrukker mee verwijderen.

Stap 5: Oppoetsen

Als de scooter schoon is, kan je beginnen met het oppoetsen. Gebruik een schone microvezel doek om alle plastic en metalen stukken glad en vetvrij te maken. Gebruik olie om de metalen stukken te laten glanzen en een laagje WD-40 om de fietsketting te beschermen. Spray het WD-40 op het gehele oppervlak en verdun. Je zal zien dat het vuil zich direct laat verwijderen. Je kan nu de scooter afspuiten met de tuinslang. Als de scooter weer heel schoon is, kan je de losse stukken terug plaatsen.

Stap 6: Afwerken

Controleer of alles goed vast zit en zorg dat je alle schroeven en bouten weer goed hebt aangedraaid. Als laatste stap kun je de scooter waxen om het oorspronkelijke glans te herstellen. Breng de wax aan langs de richting van de metalen stukken en ga met een schone microvezel doek over het gehele oppervlak. Spoel alles af met de tuinslang en je scooter is klaar voor gebruik!

Conclusion

Scooter schoonmaken is een proces wat goed moet worden gedaan om de levensduur van je scooter te verlengen. Door je scooter goed schoon te maken zorg je dat je scooter zijn glans terugkrijgt en beter zal rijden. Door de hierboven genoemde stappen zal je scooter er weer uitzien als nieuw.

Plaats een reactie