Schutting schoonmaken

Een leidraad voor het schoonmaken van een schutting

Schuttingen maken een belangrijk deel uit van je tuin. Ze bieden privacy en beperken toegang tot je tuin. Maar om er zeker van te zijn dat je schutting er netjes en representatief uitziet, is het belangrijk om hem regelmatig te schoonmaken. In dit artikel geven we je tips over hoe je het best je schutting kan schoonmaken en hoe je de levensduur ervan kunt verlengen.

Het schoonmaken van schuttingen

Het is belangrijk om de schutting regelmatig te wassen om vuil en algen te verwijderen. Om je schuttingen schoon te maken heb je een emmer warm water, een stuk schuurpapier, een spons, een dopje zeep, een tuinslang en een schoonmaakmiddel nodig. Hieronder vind je een uitgebreid stappenplan voor het schoonmaken van je schuttingen.

Stap 1: Verwijder overtollig vuil

Je moet beginnen met het verwijderen van overtollig vuil. Gebruik hiervoor een vochtige doek of stuk schuurpapier. Wrijf hiermee over de planken of spijlen waar de vlekken of algen zichtbaar zijn. Wrijf niet te hard met het schuurpapier, want als het te hard aanvoelt zou je de schutting kunnen beschadigen. Zodra je het overtollig vuil hebt verwijderd, ben je klaar voor de volgende stap.

Stap 2: Maak de schutting schoon met een sopje

Neem de emmer met warm water en voeg er een helder sopje aan toe. Roer het met je spons tot er schuim ontstaat. Gebruik de spons om het sopje op de schutting aan te brengen en wrijf het voorzichtig in. Vergeet de onderkant van de schutting niet! Laat het sopje enkele minuten intrekken. Spoel daarna de schutting af met de tuinslang.

Stap 3: Voeg een schoonmaakmiddel toe

Als er nog steeds algen en vuil op de schutting zitten, kun je een schoonmaakmiddel gebruiken. Giet het schoonmaakmiddel in een emmer water en voeg een druppel zeep toe. Gebruik deze vloeistof om de schutting mee te wassen. Laat het schoonmaakmiddel enkele minuten intrekken en spoel het daarna af met de tuinslang. Vergeet niet om je handschoenen te dragen bij het gebruik van schoonmaakmiddelen. Deze producten kunnen schadelijk voor je gezondheid en je schutting zijn.

Stap 4: Verf je schutting

Nadat je je schutting hebt schoongemaakt, is het een goed idee om hem ook te verven. Op deze manier gaat de schutting langer mee. De meeste schuttingen worden geleverd met een standaard coating, maar het is een goed idee om deze af en toe te vervangen. Gebruik daarvoor een goede kwaliteit verf die bestand is tegen UV-straling en weersomstandigheden. Verf je schutting steeds twee keer met een min of meer gelijkmatige verdeling van de verf. Laat de verf goed drogen en smeer eventueel wat lak toe om de oppervlakte te beschermen.

Conclusie

Schuttingen maken een belangrijk deel uit van je tuin. Als je je schutting goed schoonmaakt, gaat deze langer mee. Hierboven hebben we je enkele tips gegeven over hoe je je schutting het beste kunt schoonmaken. Deze tips kunnen je helpen om je schutting er schoon en netjes uit te laten zien, terwijl je tegelijkertijd zorgt dat je schutting zo lang mogelijk meegaat.

Plaats een reactie