Schoonmaken oven

Het schoonmaken van uw oven is een taak die vaak verwaarloosd wordt. Hoewel dagelijkse schoonmaak niet nodig is, het is belangrijk om periodieke reiniging te doen om te zorgen dat uw oven optimaal blijft presteren. Een onrein oven zal minder efficiënt zijn en dit kan leiden tot schadelijke en ongezonde fumigatie in uw huis. Door het ovenschoonmaken van uw oven vaker en doeltreffend uit te voeren, kunt u vele problemen voorkomen en de levensduur van uw oven verlengen.

Hoe vaak moet je de oven schoonmaken?

De algemene regel is dat u uw oven zo veel mogelijk moet schoonmaken. Uw oven elke maand schoonmaken kan de kwaliteit van het eten dat u bereidt verbeteren en uw energie- en reparatiekosten verminderen. Echter, als u een zwaarder gebruik maakt van uw oven, zoals gebruikelijk is in commerciële keukens, dan is het aanbevolen om uw oven twee keer per maand te schoon te maken.

Hoe je je oven schoon kunt maken

In dit artikel zullen we stap voor stap uitleggen hoe u uw oven het beste kunt schoonmaken. We zullen u ook informeren over de juiste producten en materialen die u moet gebruiken bij het schoonmaken van uw oven. Let op: belangrijk is dat u uw oven alleen schoonmaakt wanneer hij is afgekoeld.

Stap 1: Verwijder de ovenplaat

Verwijder de ovenplaat met uw handschoenen aan. Gebruik een spatel om de ovenplaat van bovenaf los te maken. Veeg het overtollige voedsel en vetten van het oppervlak en plaats de plaat vervolgens in een bak met warm water en afwasmiddel. Laat de plaat minimaal 30 minuten weken. Veeg de plaat af met een schone, zachte doek zodra je klaar bent.

Stap 2: Reinig de oven

Veeg overtollig voedsel en vetten uit de binnenkant van de oven. Gebruik een ovenreiniger en een schone doek of spons. Gebruik de ovenreiniger volgens de instructies op de verpakking en verwijder alle vet en aangekoekte stukjes voedsel. Laat de ovenreiniger even intrekken en veeg de binnenkant van de oven vervolgens af met een schone doek of spons.

Stap 3: Reinig de ovendeur

Veel ovens zijn uitgerust met een ramen in de deur die onderhevig zijn aan aanslag. Maak de ramen schoon met een vochtige doek of spons en een mild afwasmiddel. Spoel na met een schone, vochtige doek en droog af met een andere, schone doek.

Stap 4: Plaats de ovenplaat terug

Neem de ovenplaat uit de bak met water en schoonmaakmiddel en droog deze met een schone, zachte doek. Plaats de ovenplaat terug op zijn plaats en zorg ervoor dat hij goed vastzit. Controleer ook of er geen voedsel- of vetresten meer aan de plaat kleven.

Stap 5: Geniet van je schone oven

Veeg de buitenkant van de oven schoon met een vochtige doek en droog af met een andere schone doek. Als de buitenkant van de oven erg vet is, kunt u het oppervlak behandelen met een ovenreiniger. Vergeet niet om de knoppen en hendels ook schoon te maken, omdat stof en vuil hier ook een negatief effect op de performance van de oven kan hebben. Uw oven is nu schoon en klaar voor gebruik!

Extra tips en advies

Er zijn een aantal extra tips die we u willen geven:

  • Gebruik altijd een zachte doek, zoals een microvezeldoek. Dit voorkomt krassen op de ovenplaat.
  • Gebruik geen staalwol, om krassen op het oppervlak van de oven te voorkomen.
  • Zorg ervoor dat u geen water op het oppervlak van de oven gebruikt, aangezien dit kan leiden tot kortsluiting.
  • Gebruik geen chemicaliën, aangezien deze de oven kunnen beschadigen.
  • Gebruik alleen voedselveilige producten en materialen voor het schoonmaken van uw oven.

Door het ovenschoonmaken van uw oven vaker en doeltreffend uit te voeren, kunt u veel problemen voorkomen en de levensduur van uw oven verlengen. Wilt u liever uw oven schoon laten maken door een professional? Neem dan contact op met een erkend ovenschoonmaakbedrijf om u te helpen.

Plaats een reactie