Schoonmaken Luxaflex

Luxaflex zijn luiken die gebruikt worden om vensters te verduisteren. Ze bestaan uit twee lagen stoffen stof die vlak tegen elkaar aan liggen. Het betere is dat je Luxaflex redelijk makkelijk kunt schoonmaken. Luxaflex kunnen een mooie aanvulling vormen op je interieur maar hiermee veel tijd besteden aan het schoonmaken is ook niet nodig. Als je Luxaflex regelmatig schoonmaakt zullen ze langer meegaan en zullen zij er ook mooi uit blijven zien.

Hieronder staan een paar tips om je Luxaflex zo goed mogelijk schoon te maken.

Stofzuig je Luxaflex

Gebruik elke week een stofzuiger om je Luxaflex schoon te maken. Zorg ervoor dat je de stofzuiger op de juiste stand zet om zo het stof en de vuiligheid helemaal te verwijderen. Je kunt kiezen voor de ‘oude vertrouwde’ stofzuiger of voor een luchtstofzuiger. Deze laatste heeft het voordeel dat hij minder lawaai maakt en meer stof en vuiligheid kan opzuigen dan een stofzuiger die op stroom werkt.

Om viezigheid die dieper in de stof zit, te verwijderen, kun je ook het stof afnemen met een vogel duovel. Gebruik hiermee licht vochtige doekjes om het stof eraf te halen. Afnemen met een doekje is veel efficiënter dan stofzuigen, maar het vereist meer tijd. Hierin dus even je afweging maken.

Maak je Luxaflex schoon met een klein beetje water

Gebruik af en toe wat water om je Luxaflex schoon te maken. Je kunt water op de Luxaflex sprayen en dan het vuil wegvegen met een doek. Let er op dat het water dat je gebruikt niet te warm of te koud is. Als het water te warm is, kan het het materiaal van je Luxaflex beschadigen. Om een mooi resultaat te verkrijgen, kun je het beste warm, maar niet te heet water gebruiken.

Gebruik geen agressieve reinigers of chemicaliën. Dit kan je Luxaflex beschadigen. Sommige fabricanten geven speciale producten aan voor het schoonmaken van luxaflex, maar het is niet altijd nodig om deze te gebruiken. Je kunt ook opteren voor milde reinigingsproducten zoals milde zeep, afwasmiddelen of zelfgemaakte reinigingsoplossingen. Gebruik vervolgens een zachte doek om het schoon te maken en af te vegen.

Als je Luxaflex bepaalde stoffen hebben opgenomen waarvan je niet kunt verwijderen met een stofzuiger of afnemen met een vogel duovel, kun je het in de wasmachine wassen. Je kunt het luik gratis in de was drogen, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het luik niet te heet wordt, omdat dit het materiaal kan beschadigen.

Zodra je Luxaflex schoon zijn, kun je ze laten luchten om ze fris te houden. Bij warm weer, kun je een raam openzetten en je Luxaflex aan de buitenlucht laten drogen.

Gebruik altijd een beschermende coating

Na het schoonmaken van je Luxaflex, is het goed om een beschermende coating te gebruiken. Deze coating voorkomt dat vuil en stof je Luxaflex bevlekken en dat ze gaan slijten. Er zijn speciale coatings te verkrijgen die speciaal bedoeld zijn voor de behandeling van luxaflex.

Het is ook aan te raden om maandelijks een kleine preventieve maintenance uit te voeren. Controleer je Luxaflex elke maand op eventuele slijtage en breuken. Hetzelfde geldt voor de mechanismen waarmee je de Luxaflex kunt openen en sluiten. Indien nodig, kun je deze onderdelen oliën of vervangen.

Conclusie

Je Luxaflex kunnen je een mooie aanvulling vormen op je interieur. Om ervoor te zorgen dat de luxaflex mooi en langer meegaan, is het aan te raden om deze regelmatig schoon te maken. Dit kan het beste met een stofzuiger of vogel duovel. Uiteraard kun je ook een speciale reiniger gebruiken, maar vaak is dit helemaal niet nodig.

Na het schoonmaken het is ook belangrijk om een goede beschermende coating te gebruiken. En last but not least, voer elke maand een klein preventief onderhoud uit. Hiermee kun je ervoor zorgen dat je Luxaflex er mooi uit blijven zien en dat ze langer meegaan.

Plaats een reactie