Schoonmaken van inductieplaat

Inductieplaat is het alternatief voor gas- en elektrisch koken. Het is een betrouwbare manier om voedsel te bereiden. Het is populair omdat het verscheidene voordelen biedt zoals een snelle warmteopbouw en geen warmteverlies omdat de warmte direct wordt opgenomen door het pannengebied. Maar net als bij elke soort kooktoestel, is het belangrijk om de inductieplaat grondig schoon te maken om te voorkomen dat bacteriën kunnen groeien. Ook kan er een residu achterblijven dat na herhaaldelijk gebruik aan de plaat kleeft, daarom is het belangrijk de plaat regelmatig schoon te houden.

Hoe schoon te maken

Schoonmaken van een inductieplaat kost bijna geen tijd en moeite. Het enige wat je nodig hebt is een katoenen doek, een bak soda, een scheut water en een milde reiniger. Voor het schoonmaken van de inductieplaat is het eerst belangrijk om de plaat af te koelen. Haal de stekkers uit het stopcontact, wacht enkele minuten. Maak nu een milde reiniger en verdun deze met een paar druppels water. Smeer de plaat voorzichtig in met deze reiniger. Gebruik hierbij een katoenen doek die geen katoenen vezels achterlaat die door het gat in de inductieplaat kunnen vallen. Wrijf vervolgens over de plaat met een watervochtige doek of spons. Om af te ronden, voeg je wat bak soda toe aan wat water en verdun je deze met wat water. Smeer de plaat hiermee in en laat de oplossing 10-15 minuten intrekken, wrijf daarna af met een vochtige doek.

Voorzorgsmaatregelen bij het schoonmaken

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met het schoonmaken van de plaat. Gebruik geen schurende middelen of bijvoorbeeld een steelwol omdat dit de plaat kan beschadigen. Gebruik ook geen schurende chemicaliën om het vuil te verwijderen, omdat deze de plaat ook kunnen aantasten. Zorg ervoor dat de plaat volledig is afgekoeld voordat deze wordt gereinigd, omdat het schoonmaken van een hete plaat kan leiden tot verbrandingen.

Hoe de levensduur ervan te verlengen

Een inductieplaat is een kostbaar apparaat dat je op de lange termijn wilt behouden. Er zijn bepaalde maatregelen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je inductieplaat langer meegaat. Gebruik geen te grote potten of pannen omdat deze de warmte niet goed verspreiden en het oppervlak van de plaat kunnen beschadigen. Gebruik alleen magnetische pannen en potten omdat de inductieplaat deze pannen kan detecteren. Vermijd krassen of grove schoonmaakmiddelen voor het schoonmaken van het oppervlak van de plaat. Laat de plaat nooit droog staan, na het koken is het aan te raden de plaat te bedekken met aluminiumfolie om te voorkomen dat er vocht of etensresten achterblijven.

Conclusie

Inductieplaat is een goede keuze bij het koken. Het is belangrijk om deze plaat regelmatig schoon te maken om een lange levensduur te behouden. Door simpelweg een reinigingsoplossing te maken met baksoda en een katoenen doek gebruik te maken, is het mogelijk om de inductieplaat te reinigen. Neem deze voorzorgsmaatregelen in acht bij het schoonmaken, om etensresten of krassen te voorkomen en verleng daarmee de levensduur van de inductieplaat.

Plaats een reactie