Schoonmaken houten vloer

Een schone houten vloer is essentieël voor het behoud van een plezierige leefomgeving. Het schoonmaken en onderhouden van uw houten vloer heeft dan ook een directe invloed op de duurzaamheid ervan. Voordat u begint met schoonmaken, moet u eerst weten met welke soort houten vloer u te maken heeft. Hierdoor kunt u vervolgens de juiste schoonmaakmiddelen en reinigingsmethoden kiezen die uw houten vloer schoonhouden zonder de kleur of glans te schaden.

Grote schoonmaak

De meeste huiseigenaren maken hun houten vloeren eenmaal per jaar grondig schoon. Hiervoor kunt u het beste een schoonmaakmiddel op waterbasis gebruiken. U kunt ook ammonia gebruiken om ervoor te zorgen dat uw vloer er helder en nieuw uitziet. Maar dit moet alleen als laatste redmiddel worden gebruikt. Gebruik het product met mate, want als u te veel gebruikt, kan het de vloer schaden. Zodra het schoonmaakmiddel op het houten oppervlakte aanwezig is, dient u dit met een microvezeldoek te verwijderen. Laat nooit schoonmaakmiddel op het houten oppervlakte achter en voorkom deze fout door de doek vaak genoeg te verversen.

Vlekken verwijderen

Als er vlekken op uw houten vloer aanwezig zijn, kunt u deze het beste verwijderen met een watje dat licht vochtig is. Om pleaseure te verwijderen kunt u een vlekkenverwijderaar met citroenzuur gebruiken, maar gebruik zeker geen agressieve schoonmaakmiddelen of schrobmachine. Na het verwijderen van de vlekken, dient u ook het resterende schoonmaakmiddel te verwijderen. Laat het oppervlak ook goed opdrogen alvorens u door gaat met het schoonmaken van uw houten vloer.

Regelmatig dweilen

Een van de beste manieren om een houten vloer schoon te houden is door deze regelmatig te dweilen. Door een mop met schoon water over de vloer te halen, verwijdert u ongewenste stof en viezigheid. Gebruik altijd schoon water, zonder enige chemicaliën toe te voegen, zodat achtergebleven chemicaliën niet verdunnen. Om ervoor te zorgen dat uw houten vloer niet wordt beschadigd, reinigt u deze alleen als het helemaal droog is.

Onderhoud

Het hoeft niet altijd bij de grote schoonmaak te blijven. Een paar keer per jaar het hout schuren en lakken, is ook noodzakelijk om het glansniveau en de levensduur van uw houten vloer te vergroten. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van speciale lakken voor houten vloeren. Gebruik echter nooit grove schuurpapier, wat de teerlaag van uw houten vloer kan beschadigen.

Conclusie

De levensduur van uw houten vloer kan worden verlengd door deze regelmatig te reinigen en onderhouden. Regelmatig dweilen met schoon water en het gebruiken van schoonmaakmiddelen op een verantwoordelijke manier kan een goede aanvulling zijn op uw reinigingsschema. Bovendien moeten vlekken, als deze zich voordoen, direct worden verwijderd, zodat de kleur en de glans van de vloer behouden blijven. U kunt ook periodiek uw houten vloer schuren en lakken om ervoor te zorgen dat deze weer zo nieuw mogelijk oogt.

Plaats een reactie