Schilderij schoonmaken met azijn

Azijn is een veelgebruikt middel bij het schoonmaken en onderhouden van uw schilderij op een vriendelijke manier. Het is niet alleen effectief in het verwijderen van hardnekkige vlekken en vreemde bodylucht, maar kan ook helpen bij het wegwerken van verkleuring, roest en vuil. Hieronder volgen enkele tips om uw schilderij te reinigen met azijn.

Voordat u begint

Voordat u begint met reinigen is het belangrijk dat u de volgende punten in achtneemt:

 • Controleer of het schilderijstof geschikt is voor het gebruik van azijn. Als het schilderij voorzien is van olie- of akrylverf, stof en lijm, is het niet aan te raden om azijn te gebruiken.
 • Het is handig om eerst te testen of de azijn niet schadelijk is voor het schilderij. Test in een klein hoekje om te zien of er geen schade optreedt na het reinigen.
 • Gebruik bij voorkeur gedistilleerde witte azijn. Dit is meestal een sterk azijnmengsel dat veel vuil en vlekken losmaakt.
 • Gebruik geen allesreiniger bij het schoonmaken van het schilderij. Dit kan de verf en de stof beschadigen.
 • Schud de fles azijn voor gebruik om er zeker van te zijn dat de formule goed is verdeeld.
 • Wees voorzichtig wanneer u met azijn op het schilderij komt. Zorg dat het schilderij niet te nat wordt; als er te veel azijn achterblijft kan dit schade aanrichten.

Stappen voor schilderij schoonmaken met azijn

Het schoonmaken van het schilderij met azijn is eenvoudig. Volg de onderstaande stappen om uw schilderij kraakhelder te maken:

 1. Maak het schilderij met een zachte doek zachtjes schoon. Zorg ervoor dat alle stof en andere losse deeltjes verwijderd zijn. Als er nog steeds vlekken aanwezig zijn, gebruik dan een kussensloop of een stoffer om het schoon te maken.
 2. Maak een azijn-wateroplossing door evenredig 2 delen water en 1 deel witte azijn te mengen. Leg een doek of lap in deze oplossing. Gebruik geen spons, want deze kan de stof beschadigen.
 3. Gebruik de doek of lap om het schilderij zachtjes schoon te maken. Begin in het midden van het schilderij en beweeg de doek in cirkelvormige bewegingen naar de randen toe. Veeg zachtjes heen en weer totdat alle vuil verwijderd is.
 4. Gebruik een nieuwe, schone doek die vochtig is met water om het schilderij te drogen. Zorg ervoor dat er geen water op het schilderij achterblijft.
 5. Wrijf het schilderij af met een schone, droge doek om het volledig te drogen.

Ten slotte

Schilderij schoonmaken met azijn is een eenvoudige manier om vlekken en vuil te verwijderen en uw schilderij te behouden voor de toekomst. voordat u met het schoonmaken begint, is het aan te raden om even te testen of het schilderij geschikt is voor het gebruik van azijn. Als u de bovenstaande stappen volgt, kunt u uw schilderij reinigen en de levensduur verlengen.

Plaats een reactie