Ruitenwissers schoonmaken

Ruitenwissers zijn een essentieel onderdeel van de auto en beschermen de chauffeur en passagiers tegen momenten dat het weer plotseling omslaat. Daarom is het belangrijk dat de ruitenwissers regelmatig schoongemaakt worden om de levensduur ervan te verlengen en om optimale prestaties te leveren. Hieronder staan stappen om de ruitenwissers van de auto schoon te maken.

Stap 1: Uitzetten

De eerste stap is om de ruitenwissers uit te zetten. Controleer of de schakelaar aan de zijkant van het dashboard of op het luchtfilter goed staat ingesteld op OFF. Als de schakelaar is ingesteld op ON, zet deze dan uit, anders zal de ruitenwisser gedurende het schoonmaken onverwacht de ruitenwissers laten werken.

Stap 2: Verwijderen

De volgende stap is het verwijderen van de ruitenwissers. Pak de ruitenwisser bij de handgreep of hef deze op met een schroevedraaier en draai deze naar links of naar rechts om de ruitenwissers te verwijderen. Plaats de losgeraakte ruitenwissers niet tegen de buitenkant van het glas, maar op een hygiënische, schone ondergrond.

Stap 3: Schoonmaken

Om de ruitenwissers schoon te maken kun je een doek met soapy water gebruiken. Je kunt ook schoonmaakoplossingen gebruiken die speciaal zijn ontworpen voor automotive toepassingen. Veel schoonmaakmiddelen bevatten een bleekoplossing, die de rubber omhulsel kan beschadigen. Om de rubber coating op de ruitenwissers te beschermen, is het raadzaam om gebruik te maken van een mild schoonmaakmiddel. Spoel de ruitenwissers daarna grondig af met schoon water om alle resten van het schoonmaakmiddel te verwijderen.

Stap 4: Inspecteren

Nadat de ruitenwissers schoon zijn, controleer deze op eventuele slijtage of andere schade. Verwijder alle stof, modder en steentjes die op de ruitenwissers blijven. Controleer of er geen barsten of gaten in het rubber zijn, die resulteren in lekkage. Kijk ook naar de slijtage van het rubber, dat je meestal herkent aan de doffe, gladde uitstraling van het rubberoppervlak. Als er meer dan 30 procent slijtage is, is het aan te raden de ruitenwissers te vervangen.

Stap 5: Monteren

Nadat de ruitenwissers schoon zijn, is het tijd om deze weer te monteren. Breng de ruitenwissers weer in de oorspronkelijke positie terug. Als het correct geïnstalleerd is, zult u merken dat de ruitenwisser mooi soepel over het glas beweegt. Wanneer de ruitenwisser op de juiste manier geïnstalleerd is, heeft u waarschijnlijk niet meer moeite om deze in de toekomst schoon te maken.

Conclusie

Hoewel schoonmaken van ruitenwissers niet elke dag moet worden gedaan, is het goed om op zijn minst eenmaal per maand en vooral voor lange autoritten de ruitenwissers schoon te maken. Door de bovenstaande tips te volgen, kunt u de levensduur van de ruitenwissers verlengen en de prestaties ervan verbeteren.

Plaats een reactie