Rubber wasmachine schoonmaken

Het schoonmaken van een rubber wasmachine is een eenvoudige, maar belangrijke taak waarmee je je wasmachine in prima staat kunt houden. Het rubber is namelijk het materiaal dat het meest wordt blootgesteld aan UV-straling, chloor en detergenten, wat leidt tot schade. Goed onderhoud is daarom van groot belang om de levensduur van je rubber wasmachine te verlengen.

Voorbereiding

Voor je begint met het schoonmaken van je rubber wasmachine, moet je deze eerst schoonmaken om te zorgen dat er geen schimmels of bacteriën achterblijven. Gebruik hiervoor warm water en een kleine hoeveelheid allesreiniger, en veeg de oppervlakken af met een vochtige doek of spons. Laat de wasmachine daarna drogen en plaats een doek of handdoek onder de trommel zodat overtollig water gemakkelijk kan worden opgevangen.

Schoonmaken van het rubber

Om het rubberoppervlak van je wasmachine te reinigen, kun je een vochtige doek of spons gebruiken en een allesreiniger of een speciale rubberreiniger (indien beschikbaar). Wrijf het rubberoppervlak van de wasmachine lichtjes en veeg het oppervlak schoon. Gebruik geen schuurmiddelen of schuursponsen, omdat dit het rubberoppervlak beschadigen. Als het rubber vochtig is, droog het dan af met een zachte, vuilwerende doek.

Voorkomen van schimmelgroei

Rubber ruikt vaak naar schimmel of bacteriën als het niet regelmatig wordt schoongehouden. Om ervoor te zorgen dat er geen schimmel of bacteriën in je rubber wasmachine achterblijven, is het raadzaam om binnen en buiten de machine te desinfecteren. Gebruik hiervoor een geschikt schoonmaakmiddel en veeg het oppervlak af met een schone doek of spons. Zorg er ook voor dat ervoor gezorgd wordt dat het rubberoppervlak regelmatig blootgesteld wordt aan frisse lucht om te voorkomen dat schimmels zich ophopen.

Oliën en vetten verwijderen

Vet- en oliënresidu opkrabben en verwijderen van het rubberoppervlak van je wasmachine vóór het schoonmaken kan ervoor zorgen dat je een schone wasmachine krijgt zonder dat vette of oliën achterblijven. Gebruik een staalborstel of schuurspons om het residu te verwijderen en veeg het daarna schoon met een schone doek of spons. Zorg er ook voor dat je etiketten en afbeeldingen verwijdert als je daarvan vette of oliën resten op hebt.

Veeg de lagers af

De lagers van de wasmachine hebben regelmatig onderhoud nodig om te voorkomen dat ze gaan roesten. Veeg om de paar maanden de lagers en het rubberoppervlak rondom de lagers af met een doek of spons bevochtigd met warm water. Laat vervolgens het water in de lagers inwerken voor een paar minuten en veeg de lagers dan droog.

Dingen om te onthouden

  • Maak je rubber wasmachine regelmatig schoon met warm water en een klein beetje allesreiniger.
  • Gebruik geen schuurmiddelen of schuursponsen.
  • Desinfecteer de binnen- en de buitenkant van de wasmachine wanneer nodig.
  • Veeg vet- en oliënresten van het rubberoppervlak vóór het schoonmaken.
  • Veeg iedere keer als je de wasmachine gebruikt de lagers af.

Dit alles is nodig om de levensduur van je rubber wasmachine te verlengen en ieder jaar kunnen genieten van een zo goed mogelijk en hygiënisch werkende wasmachine. Maar is niet alleen goed voor je machine, maar ook voor je kleren die schoon en fris blijven!

Plaats een reactie