Rolgordijnen schoonmaken met baking soda

Rolgordijnen zijn een geweldige manier om je huis te verduisteren en er stijlvol uit te zien. Helaas zijn ze ook een stofmagneet. Koken, stof en ander vuiltje blijven er vaak aan vastplakken, waardoor ze er armzalig uitzien en odorant worden. In dit artikel bespreken we hoe je op een snelle, simpele en milieuvriendelijke manier je rolgordijnen schoon kunt maken. Met de juiste ingrediënten, technieken en tijd kun je jouw rolgordijnen schoonmaken met baking soda. Baking soda is namelijk een veelzijdig schoonmaakmiddel waarmee je verschillende oppervlakken kunt reinigen en desinfecteren – en het is helemaal veilig voor kids en huisdieren.

Stap 1: verzamel de materialen

Voor het schoonmaken van je rolgordijnen heb je de volgende materialen nodig:

  • Baking soda
  • Borstel of ouderwets washandje
  • Kopje water
  • Stofzuiger
  • Kom of emmer
  • Verwarmde luchtföhn

Stap 2: maak de stofzuiger schoon

Voer deze stap uit voordat u begint met het schoonmaken van de rolgordijnen. Als uw stofzuigerzak of stoffilter vol is, kunt u geen stof verwijderen van het materiaal. Gebruik een kleine kop stofzuiger voor de rollers. Verwijder de stof en pluis die onderaan de roller is verschenen. Gebruik ook hete lucht om het grove vuil en stof te verwijderen.

Stap 3: De rollen schoonmaken met baking soda

Voeg een paar eetlepels baking soda toe aan een kom of emmer met lauw water. Meng het goed totdat het baking soda is opgelost. Neem een stuk washand of een zachte borstel en dompel het in het mengsel. Wrijf vervolgens de roller in met de vochtige spons of borstel, met speciale aandacht voor alle vuilige gebieden. Om echt een grondige reiniging uit te voeren, kunt u het mengsel nog een keer herhalen, door een andere natte spons of borstel te gebruiken.

Stap 4: Afspoelen en drogen

Om ervoor te zorgen dat alle baking soda goed wordt afgespoeld, is het tijd om de rollen af te spoelen met schoon water. Laat de rollen in de emmer achter, vul deze met schoon water en laat de rollers ongeveer een uur in het water trekt. Je kunt ook gebruik maken van een lage-druk tuinslang, maar let op dat er geen druk op de rollen komt. Gebruik dan gewoon een leeg flesje om de rollen te besproeien. Vervolgens hang je de rollen op en blaas je ze met een warmteföhn. Vermijd echter de hoogste standen van de föhn, zodat je de stof niet kapot maakt of verbrandt.

Stap 5: Ontsmettingsmiddelen toevoegen

Gebruik na het drogen een stofverwijderingsmiddel naar keuze om de rolgordijnen te desinfecteren. Zorg er ook voor dat u het mengsel in een optionele sprayfles giet. Breng als laatste het spuitmiddel aan op de rollen en laat het circa 5 minuten intrekken. Spoel vervolgens het rollen af met schoon water en hang de rollen een laatste keer te drogen.

Stap 6: Laatste tips en tricks

Om je rolgordijnen er langer mooi uit te laten zien, is het belangrijk ze regelmatig te poetsen. Zorg er daarom voor dat je vaker met een lege stofzuiger de rollen afzuigt om het zichtbare stof en vuil te verwijderen. Vergeet ook niet ze af en toe wat baking soda toe te voegen om de levensduur ervan te verlengen en het frisser te laten ruiken.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om te ontdekken hoe je op een eenvoudige en milieuvriendelijke manier je rolgordijnen schoonmaakt met baking soda. Er is maar weinig tijd en moeite nodig, en je zult zien dat de resultaten zeker de moeite waard zijn. Dus, als je je rolgordijnen schoon wilt maken, dan is baking soda een geweldige oplossing!

Plaats een reactie