Platen schoonmaken

Het schoonmaken van platen is iets wat men vaak vergeten, maar wat toch essentieel is. Niet alleen om de platen goed te houden, maar ook om de kwaliteit van de muziek zo hoog mogelijk te houden. Hierbij enkele tips over hoe je ervoor kan zorgen dat je vinylschuurdoeken er zo lang mogelijk begrijpelijk uitzien.

Stof verwijderen

Het allereerste wat je moet doen, is het verwijderen van stof. Gebruik hiervoor licht en correct aanwezig materiaal zoals een vintage stofzuiger met een donsborstel, of een stofwisser. Overtollig vuil of hardnekkige vlekken kan je gewoon afnemen met hetzelfde materiaal. Dit geldt ook voor het afdekpapier.

Repareer eventuele schades

Naast het schoonmaken van de platen, is het ook belangrijk om eventuele schades te herstellen. Plaatjes die krassen, barsten of stotteren kunnen vaak gerepareerd worden met de juiste accessoires. Hierbij kan gedacht worden aan lijmen, littekensvullers of zelfs een volledige vervanging van het plaatje met behulp van een speciale plakaatmachine.

Gebruik een speciaal reinigingsmiddel

Na het verwijderen van het stof, is het belangrijk om het oppervlak van de plaat te reinigen met een speciale platenschuur- of cleanerspray. Dit product is gemaakt om het oppervlak van de plaat te reinigen en te laten glanzen. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat je geen schurende reinigingsmiddelen gebruikt op de plaat. Gebruik alleen maar de speciale platenschuurdoek. Andere schurende reinigingsmiddelen – zoals het gebruik van een stofzuiger of een oplosmiddel – kunnen leiden tot barsten of stippen en ernstige schade toebrengen aan het vinylplaat.

Gebruik de juiste platenschuurdoek

Na het reinigen met een speciale spray is het belangrijk om de plaat te polijsten met een goede platenschuurdoek. Zorg ervoor dat je een speciale doek gebruikt die gemaakt is om het oppervlak van de plaat te herstellen. Hierbij kan gedacht worden aan schuurpapier, microvezel, bont of lappen. Zorg er ook voor dat je geen hard schurende stoffen gebruikt, zoals keukenpapier of staalwol. Deze kunnen leiden tot schade aan het vinylplaat.

Verleng de levensduur van je platen

Het is belangrijk om de levensduur van je vinylplaten zo lang mogelijk te verlengen. Om dit te doen, kun je enkele preventieve maatregelen nemen, zoals het begraven van het achtervolgen van plaatjes om ervoor te zorgen dat het muziek draaien niet leidt tot schade aan het vinyl. U kunt ook af en toe de speler schoonmaken om ervoor te zorgen dat vuil en stof zich niet ophopen in de draaitafel. Tenslotte is het ook van belang om de platen op te bergen in een professionele platenhoes of een portfolio. Zo verleng je de levensduur en ga je ervoor zorgen dat je vele jaren muziek kunt genieten.

Conclusie

Schoonmaak is een essentieel onderdeel van het bewaken van vinyl schuur. Niet alleen om de platen zo mooi mogelijk te houden, maar ook om ervoor te zorgen dat je naar zo veel mogelijk muziek blijft kunnen luisteren. Door stof verwijderen, schades herstellen, speciale reinigingsmiddelen gebruiken en goede platenschuurdoeken te gebruiken, zal je de levensduur van je platen aanzienlijk verlengen en je kan hopelijk nog jarenlang genieten van je prachtige muziekcollectie op vinyl.

Plaats een reactie