Pelletkachel Schoonmaken

Met een pelletkachel in huis geniet je van een knusse sfeer en een aangename warmte. Omdat de pelletkachel maar een beperkt deel van de warmte uit de brandstof haalt, is het van groot belang dat hij zo effectief mogelijk brandt. Een goed onderhouden pelletkachel schakelt optimaal en verlengt zo de levensduur. Een tijdige en goede reiniging speelt hierbij een cruciale rol.

Hoe kun je een pelletkachel schoonmaken?

Hoe vaak je de pelletkachel het beste kunt reinigen, is afhankelijk van de frequentie waarmee je de kachel gebruikt. In een schoonmaakschema kun je aangeven hoe vaak je de pelletkachel het beste schoon kunt maken. Helaas is deze regelmaat afhankelijk van je gebruik, maar je kunt er alvast vanuit gaan dat een pelletkachel in goede staat elke 9 maanden gereinigd dient te worden. Wanneer je de pelletkachel dikwijls gebruikt, dien je vaker de schoonmaakprocedure toe te passen.

Je kunt de reiniging van de pelletkachel op de volgende manier het beste aanpakken:

  1. Eerst dien je de voorkant van je pelletkachel te verwijderen en ervoor te zorgen dat alle verbranding onderbroken wordt. Dit kun je het beste doen voordat je de kachel schoonmaakt.
  2. Verwijder het rooster aan de voorkant door de schroeven los te draaien.
  3. Verwijder het asbed zolang de kachel nogwarm is. Direct na het stoken, wanneer het as nog warm is, kun je het het beste verwijderen. Dit resulteert in een betere verbranding van de pellets.
  4. Vervolgens kun je het stof en het vuil aan de wanden van de pelletkachel verwijderen met de stofzuiger.
  5. Veeg vervolgens de binnenkant van de kachel af met een droge doek.
  6. Vervang het rooster, het asbed en het voorkant van de kachel.

Gebruik geen oplosmiddelen of water om de pelletkachel schoon te maken. Ook dien je de buitenkant van de kachel niet schoon te maken met een dweil.

Hoe verleng je de levensduur van een pelletkachel?

Na het reinigen van de kachel dien je deze goed te onderhouden. Zorg ervoor dat alle filters en luchtkanaaltjes schoon gehouden worden. Ook het reinigen van de verbrandingsluchtkanaaltjes draagt bij aan een betere verbranding. Daarnaast moet je erop toezien dat er geen pellets tussen de structuren blijven steken. Hierdoor kan er veel as geloosd worden wat schadelijk is voor de pelletkachel.

Je kunt ervoor zorgen dat de pelletkachel langer meegaat door deze met de juiste pellets te vullen. Bovendien is het van groot belang om het correcte aantal pellets te gebruiken wanneer je de kachel verwarmt. Wanneer je hier niet op let zullen de pellets niet volledig verbrand worden en krijg je dikke as. Het overschrijden van de maximum-pellet-hoeveelheid is ook schadelijk voor de kachel.

Tot slot moet je ervoor zorgen dat je kachel op een juiste wijze wordt bediend. Probeer tegen een constant, stabiel verwarmingsschema aan te gaan. Door je pelletkachel de juiste onderhoudsprocedures te geven kun je de levensduur en de prestaties van de kachel behoorlijk verlengen.

Plaats een reactie