We gebruiken allemaal dagelijks pannen in de keuken. Pannen schoonmaken is een belangrijk deel van het dagelijks schoonmaakroutine omdat ze dagelijks veelvuldig worden gebruikt en door voedsel resten en vet vervuiling vies kunnen worden. Er zijn diverse methoden om pannen schoon te maken, maar een van de meest effectieve is ze schoon te maken met baking soda en azijn.
Wat je nodig hebt
Voordat je begint met het schoonmaken van pannen met baking soda en azijn, moet je de ingrediënten verzamelen:
- Een kom
- Baking soda
- Azijn
- Schone doek of spons
- Keukenpapier
Verzamel ook een kom met warm water, een oude borstel en eventueel een zacht schrobber. Als er doorheen geschraapte etensresten in de pan zitten kun je dit het beste met een combinatie van azijn en baking soda verwijderen.
Pannen schoonmaken
Verwarm de pan op het fornuis en stel de temperatuur lager. Neem een schone doek of spons en verdeel een beetje baking soda en azijn over de buitenkant van de pan. Laat de pannen vervolgens minstens 15 minuten staan. Scrub dan de pannen met het schoonmaakmiddel. Vergeet niet om naar beneden te scrubben, zodat alle vuil en vet wordt verwijderd.
Als je klaar bent met scrubben, kun je de baking soda en de azijn wegspoelen met een kom met warm water. Gebruik ofwel keukenpapier of een schone doek om alle resten weg te vegen. Je kunt ook een oude borstel gebruiken voor de hardnekkige vlekken. Als je klaar bent met schoonmaken, spoel de pan dan nogmaals met water en droog hem af.
Verleng de levensduur van je pannen
Pannen schoonmaken is niet zo moeilijk als het lijkt en het kan uiteindelijk ervoor zorgen dat je pan langer meegaat. Zoals bij elk product geldt: hoe beter je het onderhoudt, hoe langer de levensduur. Bij het gebruik van de pan, zorg er dan ook voor dat je een goede kookolie gebruikt om te voorkomen dat het voedsel aanbrandt of kleefdeeltjes krijgt. Ook kun je rekening houden met het vermijden van scherpe voorwerpen die de pan beschadigen.
Het is ook belangrijk om de pan na elk gebruik te wassen en goed af te drogen zodat er geen achtergebleven vocht is. Spoel de pan altijd goed uit om ervoor te zorgen dat jouw pannen lekker ruiken. Als je er voor zorgt dat je pannen goed schoon zijn, zal je er langer van kunnen genieten.
Conclusie
Pannen schoonmaken met azijn en baking soda kan een uitstekende manier zijn om je pannen schoon te maken. Het is betaalbaar, milieuvriendelijk en het werkt goed. Door je pan goed schoon te houden, kun je de levensduur verlengen en ervoor zorgen dat je er veel jaren van kunt genieten. Wees voorzichtig bij het gebruik van scherpe voorwerpen, om te vermijden dat je pan wordt beschadigd.