Oven schoonmaken citroen

Het schoonmaken van oven met citroen is een effectieve manier om je oven schoon te krijgen en de levensduur ervan te verlengen. Ovens zijn gevoelig voor aanbakken en zetten, maar citroen kan helpen je oven schoon te maken en er weer als nieuw uit te laten zien. Hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe je oven schoonmaakt met citroen.

Stap 1: Verzamelen van benodigdheden

Aan de slag gaan met oven schoonmaken met citroen betekent dat je de juiste benodigdheden in huis hebt. Voordat je begint, verzamel je vier citroenen en een vaatwastabletten. Je kunt andere producten gebruiken, zoals azijn, maar citroen en vaatwastabletten werken het beste. Citroen heeft een sterk reinigend vermogen en vaatwastabletten helpen bij het verwijderen van kalkaanslag, vette vegen en hardnekkige vlekken.

Stap 2: Verwarm de oven

Zet je oven eerst aan en zet de temperatuur zo’n twintig minuten op de hoogste stand. De warmte helpt de vaatwastabletten om hun werk te doen. Verwarm je oven nooit voor langer dan twintig minuten om problemen te voorkomen. Het is ook belangrijk dat je je oven altijd goed ventileert en dat je je handen goed insmeert met rvs-vet om schade aan je handen te voorkomen.

Stap 3: Week de citroenschijfjes

Snij het einde van een citroen in zes gelijke stukken en verdeel de stukken gelijkmatig in je oven. Laat de citroenschijfjes tien tot vijftien minuten weken. Trek je ovenhandschoenen aan en verzamel alle voedselresten aan de boven- en onderkant van je oven. Verwijder de citroenstukken uit je oven en verzamel alle voedselresten met een met warm water bevochtigde spons.

Stap 4: Voeg vaatwastabletten toe

Verdeel vijf tot zes vaatwastabletten gelijkmatig over je oven. Vergeet niet om het gaasfilter dat meestal aan de onderkant van je oven zit eveneens schoon te maken met de vaatwastabletten. Laat de oven zo’n vijftien minuten afkoelen voordat je de vaatwastabletten en de citroenschijfjes verwijdert. Verwijder alle voedselresten met een vochtige doek of spons.

Stap 5: Maak de oven schoon

Gebruik nu een droge spons omschreven met lauwwarm water om je oven schoon te maken. Maak alle binnenkanten van je oven schoon, inclusief de ovenplaten, ovenruit, ovenroosters en ovencontrollepanelen. Gebruik een stuk aluminiumfolie om de hardnekkige vetvlekken te verwijderen en veeg maar liefst zes keer over de binnenkant van je oven met schoon water om eventuele restjes citroen en vaatwastabletten te verwijderen.

Stap 6: Voer een nacontrole uit

Na het schoonmaken van je oven is het belangrijk om een nacontrole uit te voeren. Controleer of er geen voedsel of verbrande kruimels meer in je oven aanwezig zijn. Maak eventueel nog wat extra bij zie je dat de oven niet helemaal schoon is. Test de ovenmuren op het verdampende effect van het water, als je oven dit niet heeft, kan het zijn dat er nog steeds resten achterblijven.

Stap 7: Breng je oven weer terug in de oorspronkelijke staat

Als het schoonmaken van je oven met citroen achter de rug is, breng je de oven weer terug in de oorspronkelijke staat. Zet weer de thermostaat op normaal en schakel de oven uit. Breng eventuele ovenplaten weer terug in de juiste stand. Je oven is klaar voor gebruik en dankzij jouw harde werk zal hij er weer zo goed als nieuw uitzien.

Plaats een reactie