Oven schoonmaken met Baking Soda en Azijn

Het schoonmaken van je oven klinkt misschien als een moeilijke klus, maar het is veel gemakkelijker dan gedacht. Met een paar simpele ingrediënten kun je je oven in een mum van tijd weer als nieuw laten stralen. De combinatie van baking soda en azijn is een betrouwbare manier om je oven goed schoon te maken. Hieronder hebben wij stap voor stap uitgelegd hoe je Oven schoonmaken baking soda azijn het beste kunt schoonmaken.

Materialen die je nodig hebt

Voordat je begint met de klus, zorg er dan eerst voor dat je alle benodigdheden klaar hebt om zo snel en gemakkelijk mogelijk je oven schoon te maken. Je hebt de volgende materialen nodig: baking soda, azijn, schoonmaakspons, dweil, vochtige doek of keukenrol, schoonmaakmiddelen en handschoenen.

Stap 1. Verwijder losse delen en sproei er schoonmaakmiddel op

Haal eerst alle losse onderdelen uit je oven zoals het ovenrek, kleine ovenschaal, et cetera. Spuit vervolgens schoonmaakmiddelen op de wanden, de deur en alle andere delen van de oven die mogelijk vuil zijn en laat deze minimaal 10 minuten intrekken. Ga vervolgens met een vochtige doek overgave en verwijder zo het overtollig vuil dat nog vast zit in de oven.

Stap 2. Maak een mengsel van baking soda en azijn

Meng baking soda en azijn in gelijke delen totdat je een papje hebt. Hiervoor heb je ongeveer ¼ kopje baking soda en dezelfde hoeveelheid azijn nodig. Meng de ingrediënten met een lepel en voeg zo nodig wat meer water toe als het mengsel te dik is. Deze stap is heel belangrijk voor het schoonmaken van je oven, omdat de baking soda en azijn reageren met elkaar en het vuil losweken zodat het gemakkelijker kan worden verwijderd.

Stap 3. Breng het mengsel aan op de oven

Breng vervolgens het baking soda-azijn mengsel aan op de oven, beginnend bij de bovenkant. Gebruik een schoonmaakspons om het mengsel te verspreiden over de binnenkant van de oven. Gebruik je handen of oude kleding om uit te voeren dat je het mengsel goed verspreid. Laat het mengsel tenminste 15 minuten intrekken, zodat het vuil losgeweekt kan worden.

Stap 4. Verwijder het vuil met een vochtige doek

Gebruik vervolgens een vochtige doek of een dweil met warm water om het baking soda-azijn mengsel van de wanden te verwijderen. Je kunt kleinere tegels ook schoon wrijven met een oude tandenborstel. Probeer goed overal te komen, omdat je de oven op deze manier het beste schoonmaakt. Plaats de losse onderdelen weer in de oven als je klaar bent.

Stap 5. Spoel de oven zo nodig af

Als je oven schoon is, giet je heet water in de oven en laat je dit 10 minuten staan. Giet dan het water door de gootsteen. Dit helpt de resterende baking soda en azijn uit de oven te spoelen, zodat er geen vlekken achterblijven. Vergeet vooral niet je oven volledig af te drogen voordat je hem opnieuw gebruikt.

Verleng de levensduur van je oven

Je zou je oven regelmatig schoon moeten maken om de levensduur ervan te verlengen. De beste manier om je oven schoon te maken is door hem regelmatig te stofzuigen om stof en aanslag te verwijderen. Probeer ook vet en vuil te verwijderen voordat het een kans krijgt om vast te hechten. Als je het schoonmaken met baking soda en azijn regelmatig herhaalt voorkom je ook het ophopen van vuil en het ontstaan van hardnekkige verkleuringen en geuren in je oven.

Plaats een reactie