Oven schoonmaken met ammoniak

Houd je oven mooi schoon? Dan ben je verzekerd van heerlijke gerechten die je inspuiten met smaak. Het werk bij het schoonmaken van ovens is meestal behoorlijk lastig en vereist veel tijd en moeite. Als je je oven met ammoniak wilt schoonmaken, is het aanbevolen om het eerst te ontkalken en vervolgens de oven schoon te maken met een ammoniak-oplossing. Hoe je dit precies doet en hoe je de levensduur van je oven voor een lange tijd kunt verlengen, lees je hieronder.

Stap 1 – Ondeugdelijke vet- en vetopbouw verwijderen

De eerste stap om oven schoonmaken met ammoniak te beginnen is om ondeugdelijke vet- en vetopbouw te verwijderen. Schakel de oven uit en verwijder alle schaal- en bakvormen. Maak het kookrooster schoon met een mild warm sopje, waarna je het moet spoelen en drogen.

Verwarm de oven eerst voor 5 minuten en laat de trays en grillschalen in de warme oven liggen. Sprenkel wat kookvezels over al het vet en laat ze 20-25 minuten intrekken. Haal vervolgens de trays, schalen en ovenrekken eruit en maak ze met een spons en warm sop schoon.

Stap 2 – Oven goed ontkalken

Om de oven goed te ontkalken, heb je een of twee kopjes water nodig. Vul dit water in een schaal of pan, voeg er een eetlepel baking soda aan toe en plaats dit in de oven. Verwarm de oven voor ongeveer twintig minuten op middelhoge temperatuur.

Je kunt de baking soda ook toevoegen aan een liter warm water en het mengsel in een spuitfles doen. Spuit het mengsel vervolgens met gelijkmatige druk over het interieur van de oven. Laat het water op hetzelfde moment afkoelen, waarna het vuil en de kalk loskomen. Veeg alles schoon met een vochtige doek of spons.

Stap 3 – Oven schoonmaken met ammoniak

Verwarm de oven opnieuw voor 5 minuten en trek vervolgens alle ovenrekken eruit. Voeg een eetlepel ammoniak toe aan een liter warm water en doe dit in een spuitfles. Spuit een evenredig mengsel van ammoniak en water over het interieur van de oven. Laat de oplossing minstens twintig minuten intrekken en veeg vervolgens parallel met al het vuil met een spons schoon.

Je kunt ook gedrenkt katoen in het ammoniak-water mengsel dompelen en deze over de ovenrekken leggen. Laat de lappen minstens 30 minuten intrekken en verwijder vervolgens al het losgeweekte vuil en al het overgebleven stof met een schone doek.

Stap 4 – Na schoonmaken afnemen

Na het schoonmaken van ovenschalen, trays en ovenrekken sluit je de oven af en laat deze afkoelen. Verwijder vervolgens al het overtollige vuil en stof met een doek of papieren handdoek. Zorg ervoor dat je de buitenkant en binnenkant van de oven ook goed veegt met een vochtige doek. Als je klaar bent, sluit je alle ovenlades en ovenrekken weer af.

Conclusie

Ovens schoonmaken met ammoniak is een goede manier om je oven schoon te maken en de levensduur ervan te verlengen. Zorg ervoor dat je de oven volledig hebt ontkalkt en verwijder al het ondeugdelijke vet en vetopbouw met een warm sopje. Spuit vervolgens een oplossing van ammoniak en warm water over het interieur van de oven. Laat het vuil en de kalk minstens twintig minuten intrekken. Veeg de oven schoon met een spons of een schone doek en trek de oven vervolgens af met een vochtige doek. Zo hou je je oven eenvoudig en effectief schoon en blijft hij jarenlang in perfecte staat.

Plaats een reactie