Oren hond schoonmaken

Het schoonmaken van de oren van je hond is een belangrijke taak die nodig is om gezondheidsproblemen te voorkomen. Met regelmatig oorschoonmaakwerk voorkom je ontstekingen, infecties en andere complicaties. Improper oorschoonmaakwerk kan de oren van je hond verder beschadigen en mogelijk zelfs leiden tot blijvende schade. Een goed onderhouden gehoororgaan is een groot voordeel voor de gezondheid van je hond.

Stappenplan voor oren schoonmaken

Om ervoor te zorgen dat je de oren van je hond effectief en veilig schoonmaakt, is het erg belangrijk om de juiste stappen te volgen. Hieronder volgt een gedetailleerde stapsgewijze gids voor het schoonmaken van oorharen van een hond:

Stap 1: Begin met het kammen van de oorhaartjes met een zachte kam. Als je hond veel haar heeft, gebruik dan een pincet of schaar om de haren diep binnenin de oren te knippen. Wees voorzichtig bij dit proces en zorg ervoor dat je geen huid beschadigt. Verwijder de losgemaakte haren met een vochtige doek.

Stap 2: Maak de oren schoon met een speciale oorreiniger. Leg de oorreiniger voorzichtig op de binnenkant van je hond oor en laat het 30 seconden intrekken. Maak bewegingen waarbij je steriele doek langs de oorwanden wrijft.

Stap 3: Spoel de oren uit met lauw water of gebruik een schone cotton ball verdunde oplossing. Giet de verdunningsoplossing in de oren en roer, om alle bacteriën en vuil te verwijderen. Spoel het uit met een stevige straal lauw water.

Stap 4: Dep de oren droog met een stuk schone stof. Maak ook de oorschelpen goed droog. Controleer de oren regelmatig op pluisjes, enten, schimmels of andere abnormale dingen.

Stap 5: Was de oren grondig na het wassen met een milde zeep of shampoo. Houd de oortips droog bij het wassen en gebruik voorzichtigheid om geen water of shampoo in het oor te krijgen. Laat het wassen afkoelen voordat je het uitwast met schoon water.

Stap 6: Breng na het afkoelen een speciale oormiddel aan zoals oor-druppels of oliesprays. Deze producten helpen om infecties te voorkomen en om het oorhuid te voeden. Lees voordat je een olie in je oor stopt, altijd de instructies over hoe het veilig toe te passen.

Tips voor het schoonmaken van oren

Bij het schoonmaken van oren is het belangrijk om voorzichtig te zijn, zodat er geen irritatie of schade wordt veroorzaakt. Hier zijn enkele tips voor hoe je je hond gehoorzamen schoonmaakt:

  • Gebruik alleen producten die geformuleerd zijn om bij dieren te gebruiken. Gebruik geen producten met alcohol, die te agressief zijn en mogelijk irritatie of schade aan het oor veroorzaken.
  • Als je voor het eerst oren schoonmaakt, neem dan contact op met je dierenarts voor advies over de juiste procedure en het meest geschikte product te gebruiken.
  • Houd je hond stil bij het schoonmaken, zodat hij niet beweegt. Vermijd te veel druk bij het schoonmaken en zorg ervoor dat je je hond niet schrikt.
  • Breng alleen oor-druppels of oliesprays aan, indien aanbevolen door de dierenarts. Als je de oren te vaak schoonmaakt, kun je het PH-gehalte in de oren verstoren en mogelijk ongewenste effecten veroorzaken.

Conclusie

Oren hond schoonmaken is een belangrijk aspect in de gezondheidszorg van een hond. Houd je aan het stappenplan en gebruik producten die geformuleerd zijn om bij dieren te gebruiken. Als je niet zeker bent over hoe je de oren van je hond moet schoonmaken, neem dan contact op met je dierenarts. Op deze manier kun je infecties gezondheidproblemen of andere schoonmaakproblemen voorkomen en de levensduur van de oren van je hond verlengen.

Plaats een reactie