Openhaard schoonmaken

Het schoonmaken van een openhaard is een taak die veel mensen vaak vergeten. Een goede schoonmaakbeurt kan de levensduur van de openhaard verlengen en helpen om schadelijke stoffen te verminderen. Hieronder volgt een stappenplan voor een grondige schoonmaakbeurt die ervoor kan zorgen dat uw openhaard er weer schoon en brandvrij uitziet.

Stap 1: Voorbereiden

Het eerste wat u moet doen, is het openhaard voorbereiden. Een openhaard begint en eindigt met schoonmaken. Voordat je begint, haal de sintels eruit en inspecteer de open haard visueel. Kijk of er sporen van schade aanwezig zijn. Als er sprake is van schade, klikt u op uw bestelling bij een gecertificeerde serviceprovider om reparaties uit te voeren. Als je klaar bent met inspecteren, zet je stofoverlay, panelleden en andere decoratieve accessoires opzij.

Stap 2: Reinigen van de haard

Neem als volgende stap een steelwol en een stofdoek. Beide items moeten een lage agressiviteit hebben om schade aan het oppervlak te voorkomen. Begin met het poetsen van het inwendige openhaardoppervlak, steunbalken, schermen, deurkaders en andere metalen onderdelen. Gebruik een stofzuiger om stof, vuil en ander vuil uit straat en afvoeropeningen te verwijderen. Herhaal de stofzuigbeurt totdat het oppervlak schoon is.

Stap 3: Reinigen van de schoorsteen

De schoorsteen is de volgende stap. Om de schoorsteen schoon te maken, moet je eerst alle schoorsteenopeningen in uw huis afdichten zodat stof niet naar binnen wordt gezogen. Gebruik dan een stofzuiger om het stof en vuil uit de schoorsteenopeningen te verwijderen. Daarna kunt u een schoorsteen inspectie- en reinigingsapparaat gebruiken om al het vuil bovenin de schoorsteen te verwijderen. U kunt deze optie kiezen als u geen geschikte verlengstukken heeft. Gebruik voor het schoonmaken van het uitlaatpunt ook een stofzuiger met een flexibele slang.

Stap 4: Afmaken van de open haard schoonmaken

Als laatste stap moet u de open haard afmaken. Hiervoor inspecteert u het openhaardoppervlak nogmaals. Herstel ook schade of vervang defecte onderdelen. Gebruik daarnaontstopper om stukken as uit de luchtkanalen te verwijderen. Vervolgens voegt u als laatste stap een laag gemakkelijk verwijderbare schoonmaakoplossing toe voor toekomstige schoonmaakbeurten. Zorg er eindelijk voor dat u stofoverlay, panelen enzovoorts terugplaatst zoals u het heeft verwijderd.

Belangrijke tips bij openhaard schoonmaken

Wat hierboven staat, is het stapsgewijze schoonmaakproces voor uw openhaard. Voor een effectieve schoonmaakbeurt zijn er echter ook een aantal dingen waar u op moet letten:

  • Maak de open haard alleen schoon als deze helemaal afgekoeld is – als het nog warm is, kan uw open haard schade oplopen.
  • Houd de openhaard scherm dicht als u hem schoonmaakt, zodat as en stof niet naar binnen worden geblazen.
  • Gebruik alleen neutrale schoonmaakmiddelen die zijn goedgekeurd voor open haard schoonmaak.
  • Onderzoek rondom het openhaardoppervlak voor het verwijderen van voorwerpen die schade kunnen veroorzaken.
  • Gebruik tevens geen schoonmaakmiddelen voor open haard schoonmaak die giftig kunnen zijn.

Door het stapsgewijze schoonmaakproces voor uw openhaard, in combinatie met de hierboven genoemde tips, kunt u de meest effectieve schoonmaakbeurt uitvoeren en de levensduur van uw openhaard verlengen.

Plaats een reactie