Oor schoonmaken hond

Hoewel het noodzakelijk is om een hond af en toe te wassen, is het ook belangrijk om oren schoon te maken. Als u een hond heeft die dagelijks veel witvacht heeft, dan is het wellicht noodzakelijk om de oren elke week grondig schoon te maken. Oren die niet schoongemaakt worden, kunnen infecties en schade veroorzaken.

Houd er ook rekening mee dat de oren van een hond verschillen in hun vorm en grootte, afhankelijk van de rasgrootte, leeftijd en prestaties. Kies daarom altijd een reinigingsmethode die het beste past bij de behoeften van je hond.

Stap 1: Kies de juiste schoonmaakmiddelen

Er zijn verschillende soorten producten die speciaal gemaakt zijn voor het schoonmaken van hondenoren. Kijk eens naar een product zoals Ear Care van Vet’s Best voor een speciale orenschoonmaker die veilig en natuurlijk is voor gebruik op de oren van uw hond. Houd er ook rekening mee dat sommige producten niet geschikt zijn voor alle hondenrassen vanwege hun droge of gevoelige huid, dus controleer altijd de aanbevolen gebruikswijze en bewaar bij twijfel een bezoek aan de dierenarts. Het is ook belangrijk om de oren van je hond met stromend water of met een vochtige, maar schone doek te reinigen.

Stap 2: Vermijd de diepste oren

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen vuil of water binnendringt in de diepste delen van uw hondenoor. Als je je hond wast, is het belangrijk om er zeker van te zijn dat zijn oren voldoende gedroogd zijn voor je aan de reiniging begint. Als u de oren te vaak of te diep probeert te schoonmaken, kan dit leiden tot een problematische infectie.

Stap 3: Voorkom schade aan het trommelvlies

Het trommelvlies is een belangrijke structuur die bevindt in de oren van uw hond en is belangrijk voor de gezondheid van de oren. Als een hond een infectie of het oorontsteking heeft, is het risico op schade aan het trommelvlies aanzienlijk. Daarom is het belangrijk om de oren grondig te onderzoeken als u er schoonmaakactiviteiten op uitvoert, met name voor honden die een geschiedenis van infecties of ontstekingen hebben.

Stap 4: Verwijder overtollig vuil

Het is belangrijk om overtollig vuil van de oren te verwijderen, zodat het smeersel gemakkelijk van de gehoorgang kan worden verwijderd. Om overtollig vuil te verwijderen, kunt u een speciale orenschoonmaker gebruiken of een doek die door het oor wordt gedraaid. In geen geval mag evenwel wat van het oor binnendringen.

Stap 5: Verwijder smeersel en oorwas

Na het verwijderen van de overtollige vuil, is het tijd om de oren te reinigen met een speciale orenschoonmaker. Breng de reinigingsvloeistof aan op wat gaasjes en reinig voorzichtig de binnenkant van het oor van je hond. Tip: als je een handdoek of een lap gebruikt, let er dan op dat deze stoffen niet te zacht zijn, aangezien dit een te veel aan geuren kan overbrengen aan de oren.

Stap 6: Droog de oren

Het is belangrijk om de oren droog te maken na een schoonmaakbeurt. De oren van je hond moeten volledig droog zijn voordat je eindigt, omdat overschot aan vocht kan leiden tot irritatie en infectie. Gebruik daarom een schone, droge lap om de oren weer schoon te maken. Als uw hond een ras is dat een wit vacht heeft, moeten de oren extra goed drogen om de groei van schimmel- en bacteriën tegen te gaan.

Samenvatting

Oor schoonmaken hond is een belangrijke, maar vaak vergeten verzorgingsstap. Het is noodzakelijk om de oren van uw hond geregeld te inspecteren en schoon te maken om infecties en schade tegen te gaan. Kies altijd een veilig product dat geschikt is voor uw hond en gebruik deze om de oren schoon te maken. Vermijd de diepste delen van de oren en houd de oren droog met behulp van een schone, droge doek. Door deze eenvoudige stappen te volgen, kunt u ervoor zorgen dat de oren van uw hond schoon en gezond blijven.

Plaats een reactie