Oor kat schoonmaken

Oor kat schoonmaken is een onderdeel van verzorging waar veel eigenaren vaak voor terugdeinzen. Hoe kan je het beste je kat en haar oren schoonmaken? Hieronder staan enkele tips om je te helpen met het schoonmaken en verlengen van de levensduur van je kat zijn oren.

Het belang van oor kat schoonmaken

Het is belangrijk om de oren van je kat regelmatig te controleren en te reinigen omdat de oren een veel voorkomende plek zijn waar vuil en schimmels kunnen komen. Als je kat zijn oren niet regelmatig schoonmaakt, kan dit leiden tot aandoeningen zoals bijvoorbeeld eczeem.

Ook kan het schoonmaken van je kattenoren ervoor zorgen dat ze meer controle hebben over hun gehoor. Als het vuil blijft opstapelen, kan het gehoor steeds verder afnemen totdat de kat helemaal niets meer hoort.

Hoe schoon te maken

Als je je kat zijn oren wil schoonmaken, dan is het belangrijk dat je dit met speciale oor-reinigingsmiddelen doet die speciaal zijn gemaakt voor gebruik met dieren. Als je gewoon een standaard oor-reinigingsmiddel vindt, dit dan eerst aan je dierenarts vragen of deze het gebruikten met je kat.

Gebruik een watje of gaas om de oren te reinigen. Maak het watje lichtjes vochtig met het oor-reinigingsmiddel. Goed aanvoelen wat je doet en je kat rustig houden. Ga niet te diep in de oren, dit kan pijn doen of erger nog, verwondingen toebrengen.

Als je merkt dat je kat haar oren begint te schudden, haar hoofd schudt of ze gevoelig reageert, stop dan meteen met het schoonmaken.

Verder is het ook aan te raden om de oren van je kat regelmatig te inspecteren op oormijt en vuil. Als je vuil ziet, gebruik dan een watje om het vuil zachtjes te verwijderen. Je kunt ook naar je dierenarts gaan voor professionele controles en schoonmaakbehandelingen als er een probleem is.

Verleng de levensduur

Het is belangrijk dat je de levensduur van je kat zijn oren verlengt. Een goede manier om dit te doen is door regelmatig de oren van je kat schoon te maken en ook door controles te laten uitvoeren door je dierenarts. Als je je kat zijn oren regelmatig controleert en schoonmaakt, voorkom je aandoeningen die voortkomen uit vuil en houd je je kat gezond.

Het is ook belangrijk om altijd de instructies van je dierenarts en de instructies op de verpakking van je oor-reinigingsmiddelen te volgen. Dit voorkomt dat je kat verkeerde ingrediënten binnenkrijgt die schadelijk voor haar kunnen zijn.

Vergeet ook niet om je kat te belonen als ze stil zit tijdens het schoonmaken. Je kunt een lekkere snack of een knuffel geven als beloning.

Conclusie

Oor kat schoonmaken is een belangrijk onderdeel van verzorging dat helpt bij het voorkomen van oorproblemen bij je kat. Zorg er altijd voor dat je oor-reinigingsmiddelen gebruikt die speciaal gemaakt zijn voor gebruik met dieren. Als je kat zijn oren regelmatig schoonmaakt, voorkom je problemen en verleng je de levensduur van je kat zijn oren.

Plaats een reactie