Ontstoken oog schoonmaken

Een ontstoken oog is een veel voorkomend probleem bij mensen. Verstopte luchtwegen, allergieën of infecties kunnen de oogleden en de huid rondom de ogen rood en geïrriteerd maken. Als het direct wordt behandeld, kan een ontstoken oog relatief snel genezen, maar als het onbehandeld blijft, kan het ernstigere infecties veroorzaken. Daarom is het belangrijk om de juiste maatregelen te nemen om een ontstoken oog schoon te maken.

Een ontstoken oog schoonmaken

Voordat je het oog schoonmaakt, is het belangrijk om eerst naar een arts te gaan om te bepalen wat de oorzaak van het ontstoken oog is. Als de arts geen infectie of allergie heeft vastgesteld, kun je de volgende stappen nemen om ervoor te zorgen dat je oog schoon wordt en je gezondheid wordt beschermd:

 • Was je handen grondig met antibacteriële zeep voordat je het oog aanraakt.
 • Breng een koud kompres aan op het oog om de wallen en de zwelling te verminderen. Vermijd overtollig koud water of andere vloeistoffen die in het oog kunnen stromen, wat kan leiden tot een allergische of allergische reactie.
 • Gebruik schoonmaakmiddelen speciaal bedoeld voor het schoonmaken van ogen, zoals speciale lappen die lauw water bevatten. Vermijd het gebruik van hete water of zeep. Deze kunnen het stoffelijke beschermende film verwijderen en het oog uitdrogen.
 • Gebruik een zachte en schone doek om het oog te wrijven. Maak de doek steeds goed schoon met warm water en antimicrobiële zeep om de kans op infecties te verminderen.
 • Vergeet niet om het oog goed te ontsmetten met een watje met antimicrobiële oogdruppels.
 • Breng een hydraterend oogbad aan om irritatie te verlichten. Dit kan gedaan worden door verschillende druppels in warm water op te lossen en het kompres erin te dompelen.

Tips voor het schoonmaken van het oog

Het schoonmaken van het oog is van vitaal belang voor het voorkomen van infectie en het behoud van optimale visuele gezondheid. Hier zijn enkele tips om het oog schoon te houden:

 • Vergeet niet de gezichts- en oogcontouren schoon te maken. Deze kunnen snel vies worden door stof, bacteriën en andere irriterende stoffen. Spoel de oogleden grondig met warm water om eventuele stoffen te verwijderen.
 • Gebruik een mild schoonmaakmiddel voor het schoonmaken van het oog. Zorg ervoor dat het schoonmaakmiddel niet te sterk is. Sommige schoonmaakmiddelen bevatten chemische stoffen die het oog kunnen irriteren.
 • Gebruik nooit irriterende producten. Dit kan het genezingsproces vertragen, het oog meer schade toebrengen en de kans op infectie verhogen.
 • Vergeet niet om je ogen te beschermen tegen overmatige blootstelling aan zonlicht, wind, stof en andere irriterende stoffen. Draag altijd een zonnebril als je naar buiten gaat. Als je langdurig buiten bent, neem dan ook een spatlaag.

Verzorging voor het oog

Naast het schoonmaken van het oog, kun je de algehele gezondheid van het oog verbeteren door het volgende te doen:

 • Eet gezond en drink veel vocht om je ogen vochtig te houden. Een goede voeding met veel vitamine A is ook goed voor de gezondheid van het oog.
 • Gebruik een goedkope fan om te voorkomen dat het oog uitdroogt.
 • Draag stevig contactzitvloeistof om te voorkomen dat het oog uitdroogt.
 • Aanbrengen van kamfervlokken bij het slapengaan. Dit kan helpen bij het verlichten van de jeuk.

Als je deze stappen volgt, kun je ontstekingen voorkomen en de levensduur van je ogen verlengen. Het schoonmaken van het oog brengt geen schade toe, maar het is ook belangrijk om een goede verzorgingsroutine voor het oog te ontwikkelen om infecties te voorkomen en de algehele gezondheid van het oog te verbeteren.

Plaats een reactie