Het schoonmaken van de onderkant van uw pannen kan een vervelende taak zijn. De verzameling aangekoekte voedselresten, brandmerken en andere viezigheid maken het lastig om de pan er proper uit te laten zien. Gelukkig is er een simpele, veilige en goedkope manier om van deze veel voorkomende vuiligheid af te komen: baking soda en azijn. Dit gemakkelijke schoonmaakmengsel, dat al eeuwenlang wordt gebruikt, is bijzonder effectief bij het verwijderen van vuil van metalen pannen, maar het is ook geschikt voor het schoonmaken van andere koekepannen, zoals aardewerk en loodglazuur.
Stap 1: Gereedschap voorbereiden
Voor het schoonmaken hebt u het volgende nodig: baking soda, azijn, een oude tandenborstel, een steelpan en een stuk of twee schuursponsen. Meng de baking soda met de azijn tot je een pasta krijgt die zacht genoeg is om uit je vingers te druppelen. Het mengsel heeft geen kleur, maar je zult een chemische reactie ervaren als je het mengsel bij elkaar voegt.
Stap 2: Aanbrengen van het schoonmaakmiddel
Breng een dunne laag van het schoonmaakmengsel op de onderkant van de pan aan. Zorg ervoor dat de pan helemaal bedekt is met het mengsel. Als je een stuk cobber of pannen een mooie glans laat houden, kun je het mengsel ook aanbrengen op het oppervlak. Laat het mengsel gedurende een paar uur intrekken. Als het voedsel en rookvlekken hardnekkig zijn, kun je het mengsel één of twee uur laten staan voordat je begint met schrobben. Je zult zien dat de voedselresten los laten en je pan er weer als nieuw uit begint te zien.
Stap 3: Schrobben met de steelpan en de schuurspons
Begin met het schrobben van de onderkant van de pan met een oude tandenborstel. Kies een borstel met harde borstelharen. Schrob de hardnekkigste voedselresten van de pan, waarbij je een draaiende beweging maakt. Werk in kleine secties, om het schoonmaakmengsel diep in het poreuze oppervlak van de pan te wrijven. Als de hardnekkige vlekken nog steeds aanwezig zijn, gebruik dan een stuk of twee schuursponsen om de vlekken te verwijderen. Zorg ervoor dat je altijd een afwasborstel gebruikt als je het pannenoppervlak schuurt, om het te beschermen tegen beschadiging.
Stap 4: Spoelen en opruimen
Spoel de steelpan met heet water totdat al het schoonmaakmengsel is verwijderd. Je steelpannen zullen wit oplichten als alle vlekken en aanslag zijn verdwenen. Gebruik een Microvezeldoek om eventuele residuen die achterblijven op te nemen. Als het oppervlak glad aanvoelt, droog het dan zo snel mogelijk met een zachte doek. Nu kun je je steelpanen gebruiken zoals gewoonlijk. Om de levensduur van de pan te verlengen, wordt aanbevolen om het gebruik ervan te beperken als het gaat om het eten aanbranden of het te lang laten koken. Je kunt ook het schoonmaken van je steelpan eens per maand doen om ervoor te zorgen dat het adembenemend mooi blijft.