Natuurstenen vloer schoonmaken

Natuurstenen vloeren zijn een waardevolle toevoeging aan elke kamer, bieden een subtiele schoonheid en voegen warmte en stijl toe aan een ruimte. Omdat natuurstenen vloeren veel voorkomen in huizen en bedrijven, is het belangrijk om regelmatig te onderhouden. Met de juiste onderhoudsroutine kun je er langer plezier van hebben.

Belangrijkste tips voor het schoonmaken van natuurlijke stenen

Als je regelmatig onderhoud verricht zal het schoonmaken van de natuurstenen vloer makkelijker en efficiënter zijn. Zorg ervoor dat je het volgende in acht neemt:

  • Stofzuig de vloer regelmatig met een zachte borstelkop, zodat klein vuil en stof verwijderd worden.
  • Gebruik geen grove schuurpapier, objecten of dingen als schuursponsjes. Ze kunnen de vloer beschadigen.
  • Gebruik geen agressieve producten als oplosmiddelen, azijnzuur, ammoniak, terpentine en chloroform. Deze producten kunnen krassen of verkleuringen op de vloer veroorzaken.
  • Gebruik geen schoonmaakmiddelen op basis van bleekmiddelen, want dit kan tot verkleuringen leiden.

Reinigingsmiddelen en het schoonmaakproces

Natuurstenen vloeren kunnen eenvoudig en snel worden schoongemaakt met warm water en een mild reinigingsmiddel. Alvorens je een schoonmaakmiddel gebruikt, is het altijd raadzaam eerst een klein gebied van de vloer te testen, om eventuele beschadigingen of verkleuringen te voorkomen.

Wanneer je een schoonmaakmiddel in het water voegt, is het belangrijk om een middel te gebruiken dat speciaal is ontwikkeld voor het reinigen van natuurstenen. Sommige gespecialiseerde schoonmaakmiddelen bevatten een zuur dat de kleur en de glans herstelt. Zorg er echter voor dat je geen minerale zuren gebruikt zoals hydrochlorisch zuur, omdat dit ernstige schade aan de vloer kan veroorzaken.

Gebruik nooit teveel water tijdens het schoonmaakproces, omdat te veel water kan leiden tot vlekken in de vloer. Gebruik liever een vochtige doek of spons en dek de vloer gedurende het proces goed af met dikke doeken om eventuele vlekken en waterschade te voorkomen.

Om losse resten van het oppervlak te verwijderen, kun je een zachte borstel of een steelwol gebruiken die goed vochtig is gemaakt. Vergeet niet om het oppervlak na het borstelen nog een keer schoon te maken met warm water en een mild reinigingsmiddel om eventuele resten te verwijderen.

Onze Tips

Houd de natuurstenen vloer schoon en je zal er langer van kunnen genieten. Het is het beste om een specialist in te schakelen voor het reinigen en polijsten van de vloer, maar als je het zelf wilt doen raadpleeg dan het speciale onderhoudsshakel dat door de fabrikant bij de aanschaf van de vloer is meegeleverd. Dit bevat informatie over het soort dat je hebt en de schoonmaakmethoden die je het beste kunt gebruiken.

Om krassen te voorkomen, kun je speciale kunststofsteunen onder meubels plaatsen. Gebruik ook een goede allesreiniger en/of spray oplossing. Vermijd het gebruik van schoonmaakmiddelen die sterk schurend zijn, zoals antikalk of schuurmiddelen. Gebruik ook een vloerwisser als je vlekken op de vloer wilt verwijderen.

Met de juiste schoonmaakmethoden en producten kun je er zeker van zijn dat je langer en meer plezier zult hebben van je kostbare natuurstenen vloer. Als je de vloer goed onderhoudt, zal die jarenlang meegaan en je een beetje extra warmte, glans en stijl toevoegen aan iedere ruimte.

Plaats een reactie