Natuursteen tegels schoonmaken: Hoe je de levensduur van je tegels kunt verlengen

Natuuersteen tegels zijn mooi, duurzaam en stijlvol – het is geen wonder waarom natuuersteen zo populair is binnen het interieurdesign. Hoewel de tegels er prachtig uitzien op de dag dat ze worden geïnstalleerd, is het onderhouden en schoonmaken van de tegels zeer belangrijk om de levensduur van je tegels te verlengen en ervoor te zorgen dat ze er mooi en stralend blijven uitzien.

Geen schoonmaakmiddel gebruiken op natuursteen tegels

Het is belangrijk om te begrijpen dat je nooit schoonmaakmiddelen moet gebruiken om je natuursteen tegels schoon te maken. Er zijn veel schoonmaakmiddelen en chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor natuursteen – waardoor het uiteindelijk op lange termijn kan gaan vervagen of zelfs kunnen beschadigen. Schoonmaakmiddelen moeten daarom altijd worden vermeden.

Gebruik warm water en een zachte doek of spons

De beste manier om je natuursteen tegels schoon te maken zonder schoonmaakmiddelen is het gebruik van warm water en een zachte doek of een spons. Begin door het oppervlak van de tegels te stofzuigen of te vegen om te voorkomen dat vuil en stof op het oppervlak komt te liggen. Vul vervolgens een emmer met warm water en voeg, als je wilt, een schoonmaakmiddel toe dat specifiek gericht is op het schoonmaken van natuursteen. Als je deze methode gebruikt, zorg er dan voor dat je de volgende stappen zorgvuldig volgt:

  • Veeg het oppervlak van de tegel af met een zachte doek, microvezeldoek, spons of borstel om het vuil, stof of haren te verwijderen.
  • Giet een beetje warm water op de tegel om loszittend vuil of haren te verwijderen.
  • Meng, indien mogelijk, een schoonmaakmiddel voor natuursteen met warm water en giet een beetje van deze oplossing over de tegels (doe dit wel met mate).
  • Veeg het oppervlak van de tegel af met een doek of spons, veeg eventueel teveel vocht op met een droge doek.
  • Verwijder eventueel hardnekkig vuil met een borstel.

Zorg dat je natuursteen niet al te nat wordt

Hoewel het gebruik van warm water en een schoonmaakmiddel voor natuursteen de beste manier is om je tegels schoon te maken, is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat het natuursteen niet al te nat wordt. Als je te veel vocht wilt toevoegen, kan het natuursteen permanent verkleuren. Daarom moet de spons of doek die je gebruikt nooit nat zijn – je moet er alleen voor zorgen dat de tegels licht vochtig zijn. Als je op deze manier schoonmaakt, kun je ervoor zorgen dat je natuursteen tegels er glanzend en stralend uitzien.

Gebruik nooit schurende schoonmaakmiddelen

Het gebruik van schurende schoonmaakmiddelen of producten die schuurmiddelen bevatten, zoals oven- en roosterschoonmakers, mechanisch schuurwerk of staalwol, mag nooit worden gebruikt omdat dit het oppervlak van de tegels kan beschadigen. Deze schoonmaakmiddelen kunnen permanente krassen en vlekken veroorzaken. Als je tegenkomt dat je hardnekkig vuil tegenkomt, gebruik dan nooit schurende schoonmaakmiddelen, maar wel een mild schoonmaakmiddel voor natuursteen.

Het gebruik van zuren bij het schoonmaken van natuursteen

Gebruik nooit zuren bij het schoonmaken van natuursteen. Zure stoffen, zoals azijn, citroensap, cola en schuurmiddel, kunnen de natuursteen beschadigen, waardoor je de levensduur van je tegels verkort en je tegelkleur kan veranderen of vervagen. Als je een gezond schoonmaakregime hebt en je goed omgaat met je natuursteen tegels, dan kun je langer genieten van je unieke en stijlvolle tegelvloeren.

conclusie

Natuursteen tegels zijn een waardevolle toevoeging aan elk huis en met de juiste zorg kun je ervoor zorgen dat ze er langer mooi uitzien. Als je je tijd en moeite steekt in het schoonmaken van je natuursteen tegels, kun je er op rekenen dat de kwaliteit ervan veel langer behouden blijft.

Plaats een reactie