Nachtbeugel schoonmaken

Een Nachtbeugel is een handig hulpmiddel om je tanden gezond te houden. Of je nu een beugel hebt of niet, het is belangrijk om deze regelmatig schoon te maken. Hoewel er niets dan schoon is als het op reguliere zorg van je mond geldt, zijn bijzondere maatregelen nodig om je Nachtbeugel proper te houden. Door je Nachtbeugel schoon te maken zorg je ervoor dat je nachtelijke retentie wordt verbeterd en je mond gezond blijft. Lees verder om meer te weten te komen over Nachtbeugel schoonmaken.

Stappen voor Nachtbeugel schoonmaken

Het regelmatig schoonmaken van je Nachtbeugel is essentieel voor het behoud van de levensduur en het perfect passen. Onderstaande stappen helpen je bij het alomvattende reinigingsproces voor je Nachtbeugel:

Stap 1: Reiniging met water en zeep

Om je Nachtbeugel schoon te maken, is het eerste wat je moet doen het met water en zeep reinigen. Maak eerst je Nachtbeugel nat met warm water. Gebruik vervolgens wat milde zeep en beweeg de beugel met je vingers of een zachte tandenborstel. Zorg ervoor dat je alle spleetjes, recessen en ribbels reinigt. Veeg vervolgens het overtollige schuim en vuil weg met een schone, droge doek of wattenstaafje.

Stap 2: Schoonmaken met een tandenborstel

Om je Nachtbeugel grondig schoon te maken, moet je deze ook met een tandenborstel schoonmaken. Gebruik bij voorkeur een zachte tandenborstel, want een harde tandenborstel kan de boog of uurtje beschadigen. Gebruik eerst schoon water, verspreid vervolgens de tandpasta met je tandenborstel en probeer alle compleet schoon te maken. Spoel vervolgens de beugel grondig schoon met schoon water.

Stap 3: Desinfecteren met bleekmiddel

Om ziektekiemen te elimineren, moet je je Nachtbeugel ontsmetten met een mild bleekmiddel. Maak hiervoor een oplossing door one en half theelepel bleekmiddel te mengen met een glas water. Hoewel een luchtje bleek lekker is, is het toch belangrijk dat je geen dosis excessief bleekmiddel gebruikt, omdat dit de levensduur van de beugel kan verkorten. DOom de beugel in de oplossing gedurende 5-10 minuten en spoel dan grondig schoon met schoon water.

Stap 4: Desinfecteren met warm water

Omdat periodieke reiniging en desinfectie van je beugel belangrijk is voor je mondgezondheid, moet je je beugel ook elke dag afspoelen met warm water. Maak de Nachtbeugel eerst nat met warm water en veeg deze daarna droog met een schone, droge doek. Dit zorgt ervoor dat je zorgt voor het kwijt van eventueel vuil en bacteriën.

Stap 5: Spullen opslaan in warm water

Alle componenten van je Nachtbeugel, zoals de ringen, spalken en uurtjes, moeten worden gedesinfecteerd, vooraleer je deze wegbergt. Gebruik hiervoor hetzelfde bleekmiddel/water-mengsel van stap 3. Laat de componenten volgens de aanwijzingen 5-10 minuten weken en spoel ze vervolgens grondig schoon. Nadat je het warm watergespoel hebt, moet je de componenten opbergen in een schone, droge verpakking en ze bewaren op een koele, droge plaats.

Odds en ends voor Nachtbeugel schoonmaken

Naast het regelmatig schoonmaken van je Nachtbeugel, zijn er nog enkele dingen die je moet doen om je Nachtbeugel in topconditie te houden. Voet de volgende tips om je beugel goed te onderhouden:

  • Gebruik geen harde tandenborstel tijdens het schoonmaken.
  • Gebruik geen alcoholstofzuigerdrogen om je beugel te desinfecteren.
  • Gebruik alleen bleekmiddel in de verhouding een deel bleekmiddel vermengd met zes delen water voor het desinfecteren van je beugel.
  • Luister naar je orthodontist en volg zijn aanbevelingen op als het gaat om je beugelverzorging.

Als je regelmatig je Nachtbeugel schoonmaakt, bewaar je deze in optimale kwaliteit. Vergeet niet om dagelijks je tanden te poetsen en flossen na het dragen en voor het slapengaan. Door deze maatregelen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je tanden en mond gezond blijven.

Plaats een reactie